Društvo

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА УЧЕНИКА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

УМЕТНОСТ, КАО И ЖИВОТ, НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ

 

Традиционална 16. изложба радова ученика Техничке школе отворена је у среду, 8. априла, у средњем холу Дома културе. Ученици и професори ове школе поносе се изложеним радовима, јер су они резултат великог ентузијазма, тимског рада и жеље да се стечена знања представе на најбољи начин публици. Уметност, као и живот, не познаје границе, а усвајање нових знања, учење и стална жеља за усавршавањем предуслови су за напредак ученика и мењања света на боље, речено је, поред осталог, на отварању изложбе.

– Сваке године се трудимо да представимо суграђанима шта то раде наши ученици, шта су све научили. И нама је јако занимљиво како се мења ниво њиховог знања и профил њихових интересовања. Све више имамо дигиталне уметности, све мање ручних цртежа, али заступљени су и фотографија и слободоручно цртање. Имамо и цртање оловком и фотоапаратом визуелно представљене догађаје и доживљаје са путовања или разних изложби… Овде су заступљени радови ученика од првог до четвртог разреда, примећује се разлика у квалитету цртежа, у озбиљности приступа. Али, циљ ове изложбе је да покажемо суграђанима и будућим ученицима, да уз наше вођство и стручну едукацију, они могу да науче да стварају јако комплексне цртеже и пројекте – рекла је архитекта Снежана Марјановић, професорка на грађевинском смеру.

Посетиоци изложбе имаће прилику да виде најуспешније ученичке радове, цртеже, пројекте настале у току ове школске године, како на часовима редовне наставе, тако и у оквиру блок наставе, ваннаставних активности и различитих секција. Поред тога, ту су и атрактивне макете репрезентативних архитектонских објеката, фотографије, иновативни пројекти секције за роботику и радови настали након бројних стручних путовања. Изложени су делови пројеката објеката високоградње, графичке вежбе стручних предмета из савременог градитељства, цртежи из уметности и слободоручног цртања. Могу се препознати објекти старог Чачка, а изложене су и атрактивне макете репрезентативних објеката који представљају савремену и традиционалну архитектуру, као и урбанистичке целине. Представљени су и радови из рачунарске графике и мултимедија, као и иновативни радови секције за роботику, међу којима се посебно издваја паметна кућа управљана мобилним телефоном, навео је Владимир Бошковић, ученик четвртог разреда.

– Ученици трећег разреда, смера архитектонски техничар по први пут су учествовали на снимању и у изради техничке документације објекта Соколски дом за потребе Завода за заштиту споменика из Краљева. Овај објекат ће се наћи на листи културне баштине… Веома смо поносни и на наше учешће на бројним републичким такмичењима из стручних, али и из општеобразовних предмета. Неке од награда које су недавно пристигле у руке наших ученика су: друго место, награда за филм на Републичком такмичењу из рачунарске графике и мултимедија; награда на конкурсу Европски дневник, у организацији Европске уније из области фотографије, наш ученик је награђен наградним путовањем у земље ЕУ. Такође смо поносни и на наше ученике који су имали висок пласман на републичком такмичењу из математике, српског језика, статике, програмирања и других предмета… – рекао је Владимир Бошковић, отварајући изложбу, уз најискреније жеље да ови радови ученика Техничке школе буду подстрек и млађим генерацијама да раде на себи, да уче, да стварају креативна иновативна дела, а пре свега да буду аутентичне у свом уметничком изразу. Бошковић је у име ученика изразио захвалност професорима што их упорно подстичу на креативно размишљање, као и запосленима Дома културе, са којима већ традиционално имају одличну сарадњу.

Изложба ће бити отворена до 17. маја.

Н. Р.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.