Kultura

Преминуо глумац Миодраг Радовановић Мргуд, родом из Чачка

Преминуо глумац Миодраг Радовановић Мргуд

Познати глумац Миодраг Радовановић (1929) преминуо је у Београду после краће, тешке болести, саопштило је Удружење драмских уметника Србије.


фото: Милорад Миланковић/РАС Србија

Извор: Блиц

Познат и под надимком Мргуд остварио је читав низ рола на сцени Југословенског драмског позоришта, чији је био члан, играо је и у другим театрима а по ИМДБ-у на малим и великим екранима остварио је 154 улоге међу којима су Шицер у серији “Салаш у малом риту”, Комадант Либек у “Балкан експресу” Никола Пашић у “Колубарској бици”, Спиридон у “Боју на Косову”…

Миодраг Радовановић, родом из Чачка, основну школу је завршио у овом граду, а гимназију у Краљеву. Из Краљева, Миодраг је отишао за Београд где је студирао славистику и агрономију а завршио Позоришну академију, касније преименовану у Факултет драмских уметности у Београду у класи проф. Мате Милошевића.

Први ангажман у позоришту је добио још као студент 1952. у Југословенском драмском позоришту у Београду, где је остао „на даскама“ све до пензије.

Надимак “Мргуд” добио је још у основној школи када га је другар тако назвао због неке несугласице.


 

МИОДРАГ РАДОВАНОВИЋ (1929-2019)…

МРГУД (из књиге „Мој речник чачанских појмова“)

 

Како увек ведри Миодраг Радовановић, доби надимак Мргуд, знају само деца из његовог чачанског детињства. Доби га и оста заувек.
У својим „напрстеједнеруке“ годинама, деца, будући људи, доста науче гледајући своје родитеље. Мргуд је у детињству живео са родитељима који су управљали омањим хотелом у Чачку. Уочио је колико треба дисциплине, прецизности и математике за успешно газдовање. Гледајући свакодневно пословање родитеља, Мргуд се припремао за улогу, која га је обележила као глумца.
У мору „партизанских“ филмова, где је окупатор у Другом светском рату приказан као, у сваком смислу, недорастао и слаб противник, појавило се једно острво.
Направио га је баш Мргуд. Кроз улогу фолксдојчера Шицера, у телевизијској серији „Салаш у малом риту“.
Мргуд ту није играо „папирнатог“ непријатеља. Већ човека од крви и меса, са мислима и делањем оног који има стварну власт. И који вас истински плаши, иако ви знате да је то „само филм“.
Научене лекције у чачанском детињству из дисциплине, прецизности и математичког промишљања, помогле су му да направи антологијску улогу.


Лака ти земља велики Мргуде

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.