Kultura

СА НАДЕЖДОМ КРОЗ ВРЕМЕ“ – ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 145 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ обележиће 145 година од рођења Надежде Петровић (Чачак 1873 – Ваљево 1915) драмским едукативним програмом из пројекта „Са Надеждом кроз време“.

У петак 12. октобра (дана Надеждиног рођења) у 16 сати на тераси Галерије ученици чачанске гимназије изведен је драмски наступ са темом „На првој јужнословенској уметничкој колонији у Сићеву“.

Image may contain: 3 people, crowd, tree and outdoor

Тема сликовито описује скуп сликара у селу Сићеву 1905. године који је иницирала Надежда Петровић. Надежда је тада успела да у српске крајеве доведе неколицину словеначких и далматинских сликара који су, заједно са њом, имали жељу да формирају заједничку југословенску ликовну сцену, што се надовезивало на тадашње активности у интелектуалним круговима за стварање заједничке државе. Поред садржаја који представља један мали омаж Надеждиним активностима и својеврсни историјски час, утиску враћања у Надеждино време допринеће костим који прати епоху.
За поставку текста, који је написала Драгана Божовић, музејски саветник УГНП, ангажован је Владимир Јоцовић, драмски уметник. После драмског наступа у Галерији је одржана едукативна историјска радионица у којој се говорило о значају Надежде Петровић у култури Србије и у уметничким акцијама, изложбама и удружењима, али, како ће се ускоро навршити 100 година од стварања југословенске државе – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (која је основана 1. децембра 1918. године), део разговора је био посвећен и теми југословенске државе.

Image may contain: 4 people, people standing

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.