Kultura

Српске библиотеке почетком XX века

Српске библиотеке почетком XX века

У сусрет значајном јубилеју који ће Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ обележити следеће године, 170 година од оснивања, у петак, 10. новембра 2017. године у Малој сали Дома културе промовисана је монографија др Бранке Драгосавац. Јавне библиотеке у Србији од 1901. до 1918. године је значајна књига за историју српског библиотекарства и целокупну српску културу, а бави се развојем јавних (народних, градских) библиотека у Србији на почетку XX века. Књигу су представили др Бранка Драгосавац, аутор, др Мила Медиговић, рецензент и у име издавача, Градске библиотеке Панчево, Горан Траиловић.

Он је рекао да је књига настала на основу текста истоимене докторске дисертације Бранке Драгосавац која, заиста вредна објављивања, ипак није добила подршку Министарства за културу. Издавач је одлучио  да стручној јавности упути позив на претплату, давно заборављену пренумерацију. Захваљујући одличном одзиву библиотека и појединаца међу којима се нашла и чачанска Библиотека, рукопис је штампан.

Аутор др Бранка Драгосавац рекла је да монографија обрађује грађанске иницијативе за оснивање јавних библиотека (Друштво за школску хигијену и народно просвећивање, Српске земљорадничке задруге, Културна лига), државне акције на оснивању јавних библиотека (у Пироту, Неготину, Зајечару, Алексинцу, Лозници, Јагодини) и судбину јавних библиотека у доба балканских ратова и Првог светског рата. Она је нагласила да развој библиотекарства у Србији почетком века није много каснио за европским и светским трендовима, али да је због сурових ратних околности прекинут. Ова књига је заснована на темељним архивским истраживањима обављеним у Архиву Србије и Архиву Југославије, на проучавању објављених и необјављених интерних докумената библиотека, упоређивању и проверавању општинских аката, извештаја, потврда, спискова, систематизовању свих података, утврђивање хронолошког тока оснивања јавних библиотека, као и на изучавању домаће и стране литературе.

Др Мила Медиговић је говорила о значају књиге Јавне библиотеке у Србији која осветљава период утемељења и  развоја јавних библиотека у Србији у прве две деценије двадесетог века. Она је истакла да је ово први, уопште урађени, историјат почетне фазе развоја јавних библиотека код нас и да би ова књига у будућности могла да послужи за писање целовите историје српских библиотека. Као врсни познавалац струке и дугогодишњи руководилац крагујевачке Библиотеке, др Мила Медиговић је похвалила издавачку делатност Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, нарочито њен стручни часопис „Глас библиотеке“ који стоји на сличном путу расветљавања догађаја и личности из историје српског библиотекарства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.