Kulturni vodič

FILMSKI PONEDELJAK

FILMSKI PONEDELJAK

Filmofili u Čačku su nekako navikli vremenom da ih ponedeljkom obraduje neki novi film. Tako je i bilo u vreme bioskopa, ali i u ovom postbioskopskom vremenu, sve je nekako drugačije, ali filmski ponedeljak i dalje postoji, makar povremeno i na neko vreme.
Pre nego nastavim sa filmskim novostima, evo i male priče koja pojašnjava postbioskopsko vreme u Čačku.

Nakon tihog „umiranja“ – letargije „Čačak filma“, koje je trajalo godinama, Čačak je dobio dva filmska i video programa u dve institucije, sa specifičnim izborom filmova i „kliznim“ terminima za prikazivanje.

Pođimo redom. Filmski i video program Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ doživeo je svoje prapočetke u leto 2008. godine na otvorenom,(dvorište Galerije) povodom jubileja grada, kada je Dušan Darijević osmislio i realizovao jednomesečni program, u čast filmskih autora koji su na neki način povezani sa Čačkom. Samo godinu dana kasnije, u istom prostoru, uz podršku ljudi iz Galerije, nastaje i Festival „Karusel“, a filmski program se realizuje i tokom cele 2009, a u maju iste godine Galerija preuzima i prikazivanje filmova sa „Slobodne zone“, što traje sve do danas. Od 2012. godine Galerija dobija i zvanično svoj Filmski i video program, dolaskom Predraga Živkovića, televizijskog producenta i poslednje tri godine, pored već pomenute „Slobodne zone“, realizuje veoma ozbiljan filmski projekat, podržan od Ministarstva kulture, koji afirmiše autore dokumentarnog, kratkog igranog i eksperimentalnog filma, kao i druge marginalizovane filmske forme, koje se ne mogu videti na drugom mestu. Svakog ponedeljka, od oktobra do decembra, publika može uživati u filmskim večerima sa poznatim i manje poznatim gostima, koje predstavljaju eminentni filmski kritičari, teoretičari filma, ali i uz svetske filmove sa raznih filmskih festivala iz Srbije i regiona.

U ponedeljak 13. novembra u 20 časova nas očekuju nagrađeni filmovi sa Festivala Filmski front iz Novog Sada.

Filmski i video program Doma kulture, zvanično postoji od 2010. godine, kada je Milen Alempijević zvanično postao urednik ovog programa. Faktički program postoji mnogo ranije, od početka dvehiljaditih, a glavna delatnost pored organizacije Festivala „Animanima“ je i predstavljanje filmskih ciklusa, posvećenih kinematografijama iz celog sveta, predstavljanje filmskih autora, različitih video programa, a poslednjih godina, sa uspostavljenom saradnjom sa fondacijom za film EUROIMAGES i predstavljanje umetničkog, pre svega evropskog filma, a i redovno prikazivanje novih domaćih filmova. Jedan od redovnih filmskih poduhvata je i KIDS FEST, prikazivanje filmova za decu sa ove filmske smotre.

Ove sedmice od ponedeljka 13. novembra do četvrtka 16. novembra, publika u Domu kulture, od 11 i 18 časova može videti filmove sa 13. izdanja KIDS FESTA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.