O vršnjačkom nasilju iz različitih uglova

ТРАЖИЛИ НОВАЦ, ПРЕТИЛИ УЧЕНИЦИМА

О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ УГЛОВА (16)

Ових дана редакцији нашег листа јавили су се родитељи ученика старијих разреда Основне школе ”Филип Филиповић”. Њихову децу су недавно пресретале групе нешто старијих дечака, тражиле им новац, претиле, уцењивале и најављивале обрачуне, такозваних дечијих ”банди”. Уплашени за безбедност своје деце и у нади да ће моћи више да ураде за њихову сигурност, родитељи су се обратили и медијима за помоћ.

– Међу тим дечацима, који су пресретали нашу децу после часова, било је и некадашњих ученика школе. Нису ни они пунолетни, само су неку годину старији. Чак нису тражили неке велике суме, али су им уплашена деца давала све што су имала. Пресретачи су их застрашивали претњама и уценама. Ми смо о овоме сазнали на родитељском састанку, такорећи случајно, од оца једног ученика. Деца нам о томе уопште нису причала. Тада смо чули и за тај најављени обрачун ”банди”. Групе које су узимале од ученика новац нису никога физички малтретирали, али су претили и уцењивали. Свесни смо ми да је тога одувек било, али хтели бисмо и да скренемо пажњу на безбедност ученика, посебно у вечерњим сатима. Тај крај око школе је прилично слабо осветљен и некако завучен, иако је врло урбани део града – прича мајка једног ученика. Како је рекла, родитељи би желели да школско двориште и део око школе буде боље осветљен. Они апелују на просветне раднике, полицију, све надлежне установе и органе да више обрате пажњу, али и на све одрасле људе да реагују, уколико примате било какве размирице међу децом.

– Не смемо окретати главу. Свако од нас може да буде жртва било ког вида насиља, као и свачије дете. Осећали бисмо се сигурније да је у школи школски полицајац – кажу родитељи.

ЗАКЉУЧАНО ДВОРИШТЕ

Славица Лужанин, директорка Основне школе ”Филип Филиповић”, каже да су пре неколико дана одржани родитељски састанци, поводом завршетка првог тромесечја. Тада се нико од родитеља није изјаснио, нити је изнео конкретне податке о овим догађајима. Запослени у школи реаговали су превентивно, тако да је сада после 22 часа, закључано школско двориште.

– И раније је секретар у вечерњим сатима долазио у школу, проверавао да ли се деца окупљају после наставе и није било сумњивих назнака. Ми смо пре неколико дана почели да закључавамо двориште, а недавно је појачано и осветљење. Догодило се за викенд да је део ограде обијен, неко је покушао да уђе на игралиште. Пријавили смо и тај случај полицији – каже Славица Лужанин.

МОНИТОРИНГ ЦЕНТАР

Недавно је и Савет за јавни ред и мир Чачка покренуо иницијативу за отварање мониторинг центра. Он би био смештен у Полицијској управи и умрежен са видео надзорима у свим основним и средњим школама. Градско веће и градоначелник Чачка подржали су отварање оснивање мониторинг центра.

– Опредељено је 450 хиљада за израду елебората. Таква је законска процедура, али надам се да ће то ускоро заживети, бар почетком следеће године. Видео надзор би помогао да пратимо шта се дешава у школама, ко све долази, да ли се у двориштима и у школама често појављују једне те исте особе, а да нису запослени или родитељи. Наша улога у спречавању вршњачког насиља је саветодавна. Оно што ми можемо да препоручимо су предавања на ту тему и да се о томе што више разговара са децом. Инсистирамо и на томе да деца у школи увек буду под надзором одраслих – напомиње Миленко Кривокућа, председник Градског савета за јавни ред и мир.

СТЕЋИ ПОВЕРЕЊЕ

Како спречити или умањити вршњачко насиље? Стручњаци и родитељи сагласни су да све потиче из породице, као и да је неопходно што више разговарати са младима и, што је најважније, придобити њихово поверење.

– Рекла бих да деца најмање имају поверења у родитеље. Више верују друговима и што је најгоре, свему што сазнају на друштвеним мрежама. Ми смо за њих ”заостали” и не разумемо их. Зато је најважније дас а њима разговарамо, морају да знају да немају бољих пријатеља од родитеља. Нисам чула од свог детета, нити од њених другова да им је неко од наставника ауторитет. Знам само за једног да је строжији, а задиркивање је њихова реакција на његов став. Знам да га задиркују, без обзира на то да ли је он присутан или не! Осим поверења и ауторитета, сви морамо да се ангажујемо у борби против вршњачког насиља. Није довољно да због појединих испада реагује само један родитељ. Ни остали не би смели да ћуте. Укратко, од породице до људи који су на власти. Сви морамо да се бавимо децом и спречавањем насиља – сматра Ивана С, мајка једне ученице, жртве вршњачког насиља. Иако смо издвојили Иванино мишљење, напомене ради, она није у групи родитеља чија деца похађају Школу ”Филип Филиповић”.

ДУХОВНА ПОУКА

”ЗЛО СЕ ЗЛИМ ПОБЕДИТИ НЕ МОЖЕ”

Непоштовање људског бића од малих ногу до одраслог доба је последица одсуства Бога у човеку. Таквим падом долази и до пада морала и немајући смирење и трпљење, иступамо насилно. Да бисмо се бавили маленим душицама, потребни су велика вера, љубав и смирење. Прво и основно морамо ми да будемо ваљан и беспрекоран пример онима од којих очекујемо послушност. Без тога је немогуће да нас малени људи слушају и ако то немамо, постајемо неукротиви, љути, доцније и тирани. Тада, уместо да их укротимо, и они показују јарост и преносе таква понашања новим генерацијама. Тако губимо народ!!!

Родитељи чија су деца угрожена, требало би да се потруде у молитвама за своју и ту посрнулу младеж, да лепо и благо разговарају са пострадалом дечицом. ”Зло се злим победити не може”, што вели Владика Николај Велимировић. Проблем је у немању вере, љубави и морала, а највише је младим душама потребно примера и без много речи.  Само уз љубав, веру, наду, морал можемо сачувати народ!

Монахиња једног оближњег манастира

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.