Društvo

УПЖ “НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ” ПРОСЛАВИЛО ДЕВЕТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА И СЛАВУ МИХОЉДАН

АМБАСАДОРКЕ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Девет година успешног рада и славу Михољдан Удружење пословних жена “Надежда Петровић”, као и претходних година, прославило је симболично и уз допринос друштвеној заједници. – На Михољдан, у Регионалном центру за професионални развој запослених, уручене су и награде за најбоље написан бизнис план у оквиру пројекта “Млади и бизнис планирање”, у организацији УПЖ “Надежда Петровић” и Привредне коморе Србије. – Покровитељи награда били су банка Социете Генерале, посластичарница “Дезерт” и предузеће “Чипс веј”

 

Удружење пословних жена “Надежда Петровић”, основано пре девет година, 12. октобра, када је рођена чачанска сликарка, по којој и носи име, прославило је свој Дан и славу Михољдан. Предузетнице овог Удружења учествују у предлагању и доношењу закона, промовишу предузетништво, пре свега женско, повезују се са удружењима из окружења и света и убрајају се међу најуспешније амбасадоре позитивних примера Србије.

– Наш циљ је да производе, пре свега женских предузећа, пласирамо изван Чачка, зато што више од 80 одсто наших предузетница своје услуге и производе базирају искључиво на становнике нашег града. Желимо да осмелимо ове жене да схвате да имају производе и услуге који заслужују више, не само да се појаве у читавој Србији, већ и у иностранству. Прошле године смо посетили Чешку, били смо и у Републици Српској и у БиХ, а сада се спремамо за Брисел, јер сматрамо да имамо производе које можемо представити свету. То нам је истовремено и шанса да се повежемо са предузетницама из осталих земаља, да видимо како оне раде, јер нашим женама недостаје управо то да се нађу на лицу места, где је развијеније женско предузетништво – рекла је Горана Танасковић, директорка УПЖ “Надежда Петровић”.

Удружење чини више од 50 успешних предузетница и пословних жена, како из приватног, тако и из јавног сектора, које имају заједнички циљ – стварање повољног окружења за привређивање и живот породица и суграђана.

– Већ девет година славимо Михољдан и увек радно, организујемо конференције, сајмове, едукативне радионице, што нам даје крила да још више напредујемо. Наша директорка Горана Танасковић и председница Удружења Весна Баур имају пуно планова, а ми смо ту да их заједно реализујемо, на радост нашег града – нагласила је Вања Николић, овогодишњи домаћин славе.

На прослави Дана Удружења свечано су проглашени победници такмичења најбоље написаног бизнис плана у оквиру пројекта “Млади и бизнис планирање”. Од 17 пријављених такмичарских тимова, са више од 40 ученика Машинско-саобраћајне и Економске школе, у првом кругу жири је одабрао девет финалних бизнис планова, а потом и два победничка.

– Нимало нам није било лако, јер је свака идеја била специфична и на посебан начин исказана. Али, оно што је преовладало ко ће добити престижне награде, били су идеја и одрживост идеје. Прву награду је освојио тим Економске школе, а реч је о пројекту у коме су ученици осмислили посебан ласер за бицикле, како би повећали безбедност у саобраћају, што је за њихов узраст веома значајно. Друга награда је припала Машинско-сабраћајној школи, тиму са пројектом о узгајању органских јабука и извозу у Русију, што је за наше подручје врло “зрело” размишљање. Првонаграђени тим добија 400 еура, другонаграђени 200 еура, финални такмичари, 24 ученика са својим менторима, посетитиће Истраживачку станицу “Петница”, а предузеће “Чипс веј”, као један од спонзора, припремило је поклон пакете за све учеснике пројекта “Млади и бизнис планирање” – рекла је Горана Танасковић.

Председница УПЖ “Надежда Петровић” Весна Баур изразила је уверење да предузетнице могу да утичу на побољшање економије друштва, и тако што улажу у образовање.

– Наше Удружење је уложило значајна средства у различите пројекте за младе и у том смеру ћемо и даље наставити да организујемо активности. Не треба сав терет образовања да ставимо на “плећа” професора. Сматрамо да је и на нама део одговорности, као учесницима у процесу образовања. Формално образовање јесте обавезно, али неформално је неопходно. Неформално образовање спроводимо кроз разне активности, као што су разни семинари, тренинзи, радионице… Учешћем на овом такмичењу ученици Машинско-саобраћајне и Економске школе показали су зрелост и спремност да одговоре на постављене задатке – истакла је Весна Баур.

Јована Ђуричић, ученица Економске школе из првонаграђеног тима “Сцарлет Бицyцлес”, каже да су до идеје за пројекат дошли истраживањем на интернету. Према њеним речима, овај тим је желео да уведе нешто ново, чега нема на нашем тржишту, како би повећали безбедност бициклиста и осталих возача у саобраћају:

– Идеја се базира на бициклу који на задњем делу има уграђен ласер уперен у леђа бициклисте и емитује ласерске знаке, као што су скретање лево, десно и знак стоп. Може да ради и дању и ноћу, тако да помаже учесницима у саобраћају, и аутомобилистима и бициклистима.

Професор и ментор тима из Економске школе Павле Брковић похвалио је сву децу, нарочито победнички тим на дечијој амбицији, која није макијавелистичка, него је права и здрава:

– Види се да је уложен велики рад, да су желели да победе, имали су прави олимпијски, такмичарски дух.

Богдан Вемић, из другонаграђеног тима ВСП – Аграр из Машинско-саобраћајне школе, представио је пројекат Органске производње јабуке:

– Специфичност је у томе што се велика популација људи све више интересује за органску храну, јер је здравија, има више витамина, без хемијских је супстанци, пестицида. Трудимо се да органску производњу јабуке представимо на страно тржиште да би проширили производњу и повећали зараду. Реч је о пројекту који подразумева процес од садње до финалног производа, чувања, складиштења робе и пласирања на тржиште, односно продаје.

Милица Ћаловић, професорка и ментор тима Машинско-саобраћајне школе, каже да су се ученици веома трудили и да су имали сјајну идеју:

– Похвалила бих Удружење пословних жена “Надежда Петровић” и Привредну комору Србије, који су подржали идеје наших ученика и њихов напор да уђу у свет пословања.

Организатори су истакли да је циљ пројекта “Млади и бизнис планирање” био мотивисање младих за наставак школовања или покретање сопственог посла.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.