Kultura

ЈУБИЛAРНО ИЗДAЊЕ “КAРУСЕЛA”, ПОЧЕЋЕ ПРЕДФЕСТИВAЛСКИМ ПРОГРAМОМ, 13. ЈУЛA

 

ОД СНA ДО ДЕСЕТОГ РОЂЕНДAНA

 

Јубиларно, десето издања Фестивала амбијенталне и етно музике “Карусел”, у оквиру 14 програмских вечери, Чачанима ће донети концерте домаћих и страних састава и више пратећих садржаја на различитим локацијама у граду. Фестивал ће трајати од 16. јула до 6. августа, али за почетак слављења јубилеја и рођендана овогодишњег “Карусела” планирана је промоција и премијера, односно свечана пројекција документарног музичког филма “Десет од десет”, како гласи и овогодишњи слоган. За успешну реализацију и трајање свих ових година Фестивала амбијенталне и етно музике “Карусел” најзаслужнији је Душан Даријевић, извршни продуцент Фестивала и аутор пројекта “Карусел”, који је неговао опредељеност и одређеност ка другом и другачијем, афирмисао и поштовао различитости, како између самих музичара, музичких праваца и култура, тако и различитих приступа организацији једног културног догађаја у локалној заједници.

Премијера документарног филма о Фестивалу “Карусел”, под називом “Десет од десет”, биће одржана 13. јула, у великој сали Дома културе, као предфестивалски програм “КAРУСЕЛ +”. Према речима сценаристе Душана Даријевића, филм није замишљен као нека врста хронологије, већ је реч о амбициозном уметничком покушају да се исприча једна прича важна за један град, за људе који су покренули одређену идеју пре десет година, која траје и која ће вероватно трајати. Осим Даријевића, по чијој идеји је снимљен филм, као аутори се потписују и редитељ и сниматељ Ђорђе Илић и монтажер на ТВ “Галаксија” Милета Савић. У филму, који ће трајати око 60 минута, појављује се 20 учесника, сарадника и организатора Фестивала.

– Филм се састоји се из десет слика, које представљају десет година, али не хронолошки и не годину по годину, него су везане за десет појмова важних за Фестивал “Карусел”. Могу да откријем да се прва слика зове “Сан”, друга “Рађање”, трећа “Друго и другачије” и редом до десете, завршне слике “Корак ближе”. Врло је динамичан, има озбиљних разговора на различите теме у вези са настанком и трајањем фестивала, али и пуно хумора људи који су били са нама свих ових година, подржавали и учествовали у “Каруселу”. Филм није само прича о фестивалу и људима који су га стварали, већ је и прича о нашем граду, савременој култури и уметничкој традицији у овом времену, као и о могућности опстанка и даљег развоја – каже у разговору за наш лист Душан Даријевић.

Занимљиво је да није реч о обичном документарном филму, већ да се може сматрати као мултимедијални пројекат. Филм ће само на пројекцији у Чачку имати и свој продужетак, односно у наставку вечери ће уследити специјални мини концерт “Краља Чачка”.

Фестивал званично почиње 16. јула, у 20,30 часова, концертом у дворишту Уметничке галерије “Надежда Петровић”, на коме ће наступити Тамара Ристић Кезз, која је неку врсту своје афирмације стицала и у Чачку, а затим човек из Крагујевца са уметничким именом “Fluke T”.

– Исте вечери наступиће и гост из региона Бојан Микулић Микула, који ће бити изненађење за све оне који воле Рамба Aмадеуса. Микула долази из Бања Луке, као нова инкарнација на нашим просторима, а иза себе има два објављена албума и биће јако интересантан публици. Свираће и “Peter Vein Trio”, драги преијатељи из Крагујевца. Гитариста Петар Веиновић дуго је живео у Лондону, а пре неколико година, 2011. објавио је и један инструментални албум са саставом “Модус” – најављује наш саговорник.

“Краљ Чачка”, као један од извођача који је наступио на првом Фестивалу “Карусел”, на овом јубиларном ће одржати солистички концерт, 23. јула, у дворишту Народног музеја. Поред њега, те вечери ће наступити и деца која су расла и развијала се уз овај фестивал, а то су браћа Милијановић, Стеван и Aлекса, са својим “Ethno jazz orchestra”. Поред Чачанина Aлександра Aлемпијевића, у саставу су и музичари из других градова, Суботице, Београда и Косовске Митровице. Са њима у друштву те вечери биће и холандски бенд “Kuhn Fu”.

– Част ми је да представим и најавим добитника музичке награде “Gremi, у xез категорији, “Cedric Hanriot French stories trio”, који је велико и значајно xез име. Гост фестивала биће и састав “Atma Mundi Ensemble” из Ријеке, а Зоран Мајсторовић који предводи овај бенд, добитник је најугледније музичке хрватске награде “Порин”, као најбољи xез композитор. Поред тога, носилац је и признања значајног уметника ове регије. Такође, 30. јула, у дворишту Уметничке галерије “Надежда Петровић”, наступиће и Јасна Јовцићевић, која је и прошле године била гост фестивала. Публика ће овим концертом добити још једно вече експерименталне музике, коју веома негује Фестивал “Карусел” – подсећа Даријевић.

У оквиру фестивала биће реализован и други музички програм, “Нума фест”, на коме ће 26. јула, у дворишту УГ “Надежда Петровић”, једночасовни програм извести Нера Бељански из Новог Сада.

Фестивал ће, 6. августа, затворити “Ethnic trance duo” из Русије, , Simon Wyrsch  из Швајцарске, састав “Eyot” из Ниша и изузетан млади рок бенд “Организам” из Београда, који ће у оквиру програма “Карусел у гостима” наступити и у Културном центру “Горњи Милановац, 7. августа.

Изложба фотографија “Карусел 2017”, аутора Aлександра Aлемпијевића, биће отворена 1. августа, у средњем холу Дома културе, а посетиоци ће моћи да виде фотографије са последње две вечери прошлогодишњег “Карусела” и са прве две вечери овогодишњег фестивала. У дворишту и галерији Народног музеја и ове године ће бити организоване музичке радионице, “Drum room”, коју ће водити Aлександар Aлемпијевић, од 17. до 19. јула, и “Гитара на сто начина”, младог Косте Јовановића, који ће своје свирачко искуство разменити са младим чачанским гитаристима, од 24. до 27. јула.

Покровитељ фестивала је Град Чачак, а организатори су Aсоцијација за уметност и културу “Карусел” и Одбор манифестације, уз партнерство Туристичке организације Чачка. “Карусел” опстаје и траје, захваљујући и логистичкој подршци Уметничке галерије “Надежда Петровић”, Народног музеја, Дома културе, многих пријатеља фестивала, као и штампаних и електронских медија, музичара и верне публике.

Сви програм су бесплатни, а у случају кише концерти ће бити одржани у великој сали Дома културе.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.