Društvo

ИСТЕ ШАНСЕ ЗА РАСТ И РАЗВОЈ СВАКОГ ДЕТЕТА

„САЈАМ РОДИТЕЉСТВА“ У ВРТИЋУ „БАМБИ“

У вртићу „Бамби“ данас је организован „Сајам родитељства“, у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање „Велики људи од малих ногу“. Овај догађај организовали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Град Чачак, уз финансијску подршку Светске банке.
На „Сајму родитељства“, чији је најважнији циљ обезбеђивање једнаких могућности за сву децу, једнаких шанси за њихов успешан раст и развој, своје програме представиле су све институције и установе, намењене пре свега најмлађима, као и њиховим породицама. Догађај је био намењен и родитељима чија деца тек треба да крену у вртић, јер је ово била јединствена прилика да се обавесте о свим услугама у предшколским установама и да добију одговоре на све своје дилеме и питања, не само у области предшколског васпитања.

Добродошлица


„Сајам родитељства“ отворили су Александар Јовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Александар Јовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развој


Помоћник министра рекао је да се „Сајам родитељства“ организује у шест градова Србије, а Чачак је први град домаћин. Он је истакао је да је један од важних циљева повећање обухвата деце предшколског узраста у систем образовања и васпитања, што ће се остварити изградњом нових или доградњом постојећих вртића у Србији. Кроз пројекат ће бити отворено 11.000 нових места за малишане, а велики допринос реализацији дала је Фондација „Новак Ђоковић“.

– Циљ је и унапређење комуникације са породицама и развој свести о значају раног укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања, што није само чување деце, већ стручни рад… Покушавамо да подигнемо компетенције родитеља за оно што је њихова најбитнија и најлепша улога у животу. Рано укључивање деце у вртић из свих, а нарочито осетљивих група, повећава њихове шансе да се сутра равноправно укључе у систем образовања и друштво уопште, да под једнако квалитетним условима уче, играју се, друже и стичу искуства која ће допринети њиховом развоју, будућим постигнућима и срећи – рекао је Јовић.
Градоначелник Тодоровић је навео да Чачак свакодневно ради на побољшању услова за најмлађе у свим сегментима друштвеног живота. Он је подсетио да је у Чачку још пре више од 40 година отворена Школа „1. новембар“, а пре десетак година и Установа „Зрачак“.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић

– Надамо се да ће наредних година у овакве акције бити укључено још више вртића… Позивам родитеље да буду што више присутни у нашим вртићима, да се информишу о свим могућностима које пружају предшколске установе -рекао је Тодоровић и захвалио ресорном Министарству за помоћ и подршку, партнерима и свим локалним институцијама које су допринеле организацији „Сајма родитељства“.
Поред ПУ „Радост“, своје услуге и програме представили су Дом здравља, Центар за социјални рад, Школа за основно и средње образовање „1. новембар“, Удружење за помоћ МНРО, Завод за јавно здравље, Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Музичка школа „Др Војислав Вучковић“, UNICEF, који је партнерска организација у реализацији пројекта.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис
Уметничка галерија „Надежда Петровић“
ПУ „Радост“
Музичка школа „Др Војислав Вучковић“
ШОСО „1. новембар“ и Удружење за помоћ МНРО
ПУ „Радост“
Центар за социјални рад
Завод за јавно здравље Чачак
UNICEF


На многим пунктовима организоване су креативне, истраживачке и спортске радионице, разноврсне игре, неке само за децу, а у неким су своје вештине, заједно са својим малишанима, могли да опробају и родитељи. Уз запослене у чачанским институцијама и установама, као и представнике UNICEF-а, који су, свако на свој начин, обележили овај догађај, родитељи и њихови малишани могли су уживати неколико сати, без обзира на тмуран, кишни дан.
В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.