180 година чачанске Гимназије

Ове године чачанска Гимназија обележава два велика јубилеја, 180 година од оснивања школе и девет деценија данашње зграде ове средњошколске установе, чија је изградња завршена, освештана и отворена у октобру, 1927. године. Током летњег распуста, поводом обележавања великог јубилеја, уређена је унутрашњост зграде (од главног улаза, преко холова, до другог спрата), “освежена је” и добила је нов и свечанији изглед.  

Gimnazija 1
Драган Матијевић, Иван Ружичић и Драган Андрић

 

– С обзиром на то да су сви велики јубилеји наше школе били у октобру, одлучили смо да ова прослава започне 18. септембра, да траје четири недеље и да се заврши у петак, 13. октобра, свечаном академијом у великој сали Дома културе. За тих 20 дана припремили смо програм од 13 активности којима ћемо обележити велики јубилеј школе. Концептом овог програма желели смо да покажемо да школа и у свом трећем веку постојања ствара нове знамените ученике. Већина учесника у програму су ученици који су завршили школу у 21. веку, а који су већ постали знаменити у разним областима. Имаћемо госте, наше бивше ученике који су се већ истакли у научном раду, у разним областима уметности, као изузетни спортисти и у верском и религијском раду. Наша школа и даље наставља своју мисију, ствара добре и успешне људе – рекао је директор Гимназије Иван Ружичић, на конференцији за новинаре, одржаној у среду.

Целокупан програм су припремили професори и ученици школе, а све активности ће бити организоване у школском простору, у тзв. горњој фискултурној сали, која може да прими око 250 посетилаца и у малом дворишту, осим завршне прославе која ће бити одржана у Дому културе. Покровитељи прославе су Град Чачак и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и бројни донатори међу којима су, пре свега, родитељи садашњих ученика школе и бивши ученици Гимназије који су се радо одазвали да учествују и финансијски помогну реализацију програма.

Gimnazija 2

Професор Драган Андрић је нагласио да је једна од активности програма обележавања овог великог јубилеја и отварање учионица посвећених знаменитим ученицима и професорима ове школе.  Првих пет учионица су понеле назив по Владиславу Петковићу Дису, мајору Драгутину Гавриловићу, Божидару Кнежевићу, професору др академику Татомиру Анђелићу и по ликовним уметницима, бившим ученицима и професорима. Према речима професора Андрића, планирано је да се и осталим учионицама доделе називи по знаменитим ученицима и професорима школе.

Професор Драган Матијевић је истакао да програмом ове прославе желе да покажу шта је Гимназија била, шта јесте и шта ће евентуално бити.

– У оквиру прославе биће објављена и књига “Кућа наше младости”, аутора професора Владимира Димитријевића, која говори о историји чачанске Гимназије, али кроз анегдоте, на духовит, неуобичајен и занимљив начин. Када је реч о садашњм времену, желимо да кажемо где су сада наши бивши ученици, које позиције у друштву имају и колико су и они знаменити, као и њихови претходници. Током прославе међу гостима наше школе биће игуман Студенички Тихон, патријарх Иринеј, садашњи професори београдског универзитета, успешни научници, Коста Јовановић, глумац Милутин Милошевић, кошаркаш Урош Трипковић, “Краљ Чачка”, “Јурка”, “Манисент и менталност”… Садашњи ученици Гимназије у оквиру програма “Ми имамо таленте”, уз помоћ професора енглеског, француског и немачког језика, извешће перформанс, којим ће показати како у времену глобализма умеју да певају, рецитију и глуме на овим страним језицима – најавио је професор Матијевић.

Нела Радичевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.