Društvo

ПОДСТИЦАЈ МЛАДИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА

ПРИМАРНИ ПЛАНОВИ НАУЧНО ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА ЧАЧАК

ПОДСТИЦАЈ МЛАДИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА

На основу овогодишњег плана и програма Научно технолошког парка (НТП) Чачак, почетком јануара је већ започето неколико активности, неопходних за стварање повољнијег привредног амбијента. Из градског буџета за 2018. годину издвојено је четири милиона динара за опремање простора који је потребан за рад ове установе, оснивање нових компанија, старт ап предузећа, подршку иновацијама, покретање фирми са потенцијалом развоја, које у будућности планирају запошљавање младих, факултетски образованих људи. Поред тога, најављена је и већа инвестиција од Владе Републике Србије, односно ресорних министарстава за улагање у неколико хиљада квадрата пословног простора за НТП Чачак, коју би ова установа требало да добије током године.

Мирко Пешић, в. д. директора Научно технолошког парка Чачак

– Наравно, многе активности Научно технолошки парк реализује и кроз пројектно финансирање. Управо, да бисмо обезбедили инфраструктурно опремање и развој капацитета нашег НТП, јачамо сарадњу и са Научно технолошким парком Београд и Кабинетом председнице Владе Републике Србије. Захваљујући тој сарадњи успели смо да добијемо пројекат чији је носилац Факултет техничких наука у Чачку, а партнер наш Научно технолошки парк. Реч је о преквалификацији младих, заинтересованих за ИТ сектор, а у пројекту ће учествовати 33 студента. Полазници ће прво један семестар похађати наставу – имаће 260 часова обуке, а потом 160 сати праксе за коју је задужен НТП. Већ смо склопили споразуме са десет фирми, односно правних лица из ИТ сектора, где ће 33 полазника, који успешно заврше наставни део обуке, имати стручну праксу. Поред тога што ће после преквалификације моћи да траже запослење у успешним фирмама којих је све више у нашем граду и окружењу, понудићемо им да постану и корисници Научно технолошког парка, односно станари и оснивачи старт ап компанија, како би кроз индивидуални рад остварили своје идеје и постали успешни привредници – каже в. д. директора Научно технолошког парка Мирко Пешић.

Поред овог, чачански НТП реализује и пројекат под називом “Интерактивна платформа пословних информација и нови модел примене иновација”, у сарадњи са пословним удружењем „Унија Чачак 2000“ и уз  финансијску подршку Развојне агенције Србије. Према речима директора Пешића, за реализацију пројекта ангажовани су млади сарадници ове установе, а резултат рада требало би да буде нова бесплатна услуга Научно технолошког парка Чачак за привредне субјекте, који ће се ускоро појавити на интернет порталу под именом: „Моравски добошар“. Директор наглашава да је циљ платформе умрежавање компанија нашег округа ради активирања имобилисаних ресурса и унапређења пословања. Такође, требало би да унапреди комуникацију и појача пословну сарадњу међу водећим компанијама Моравичког округа и тако допринесе оснажењу укупне привреде, кроз стварање бољих услова за пословање.

– Пројекат се реализује успешно, до сада је већ посећено око 200 компанија и ангажовано је 20 младих, углавном студената из нашег града, који су прикупили потребне информације од компанија, које ће се ускоро, највероватније крајем јануара, наћи на новом сајту “Моравски добошар”. Потом ће уследити промоција сајта, односно базе пословних информација. Овим пројектом направићемо основу базе која ће се касније надограђивати, укључиће што више фирми и биће добра адреса где ће млади моћи да нађу све потребне информације за покретање посла, проналажење пословног простора, опреме која је потребна у производњи, партнера у пословању, стручних људи који су неопходни за развој неке њихове пословне идеје. Пројекат “Моравски добошар”, односно база пословних информација биће доступна свим привредницима, а првенствено прилагођена младим, иновативним људима који желе да покрену своју фирму и да се развијају као привредници нашег града. Комплетна база података биће доступна преко интернета, а наша улога је да спојимо фирме који имају шта да понуде са онима који неке ресурсе траже – објашњава Пешић.

Чачански НТП је основан пре пет година и до сада је 20 младих компанија користило услуге ове установе, а тренутно има и десетак захтева за усељење нових станара, подсећа директор и додаје:

– Добро је што се у нашој земљи све чешће говори о подршци младих компанија кроз научно технолошке паркове. Генерално, научно технолошки паркови су места где се стварају нове фирме, нови предузетници и нове пословне идеје засноване на иновацијама, пословним плановима са потенцијалом развоја. Наш циљ је да НТП Чачак покрије и општине које су изван Моравичког округа, читав регион. Научно технолошки паркови су отворени, не само за младе који завршавају факултете, него за све иновативне људе, предузетничког духа који желе да остваре своје пословне идеје. У оквиру НТП они добијају амбијент, простор и опрему по повољнијим условима и на тај начин своде ризик на минимум за опстанак фирме коју покрећу. Наравно, догађа се да нека фирма и пропадне. Многи успешни људи у свету су тек после неколико лоших искустава оснивали велике фирме. Поред осталог, наш задатак је да младе ослободимо страха од неуспеха и да размишљају предузетнички. Кроз сарадњу са НТП имаће бољи приступ иновативним институцијама, факултетима, истраживачким центрима, институтима, привредницима, као и могућност да остваре додатни извор финансирања за развој фирме.

Н. Р.

 

 

Оставите одговор