Društvo

8. MART, DAN ŽENA- CVEĆE, KAO ZNAK PAŽNJE I LEP MANIR

Priznale to ili ne, mali znak pažnje, kao što su cvet ili neka druga sitnica, stvari su koje svaka žena očekuje da dobije za 8. mart – Dan žena. Činjenica je da je ovaj praznik dobio svečarsko obeležje, pri čemu se zaboravlja na istorijsku konotaciju, a istovremeno je dominantna i komercijalizacija, koja se manifestuje kroz širok asortiman ponude kič proizvoda.

Pripadnice lepšeg pola potvrđuju da je Međunarodni dan žena postao sinonim za poklanjanje i nadoknadu nedostatka pažnje i poštovanja tokom čitave godine. Za 8. mart muškarci uglavnom žele da svoje dame obraduju posebnim poklonima i na taj način pokažu ljubav, ali ženama nisu potrebni skupi pokloni i putovanja za taj jedan dan u godini, već konstantna pažnja, a za ovaj praznik većini njih dovoljan je samo jedan cvet.

– Nekada smo majkama brali i nosili prve jagorčevine, visibabe ili ljubičice, a danas veoma često skupim poklonima želimo nadoknaditi poštovanje i pažnju. Razumem da su se vremena promenila, da je brži tempo života, da živimo u modernom svetu, ali to ne znači da treba da zaboravimo na lepe manire, ne samo u pojedinim prilikama, već uopšte. Na primer, i kada pođem kod prijateljice na kafu rado poklanjam cveće. A cvećara imate na svakom koraku, pa danas obradujte nekoga – uputila je ovih dana najlepšu poruku Čačankama jedna od naših slučajnih sagovornica, koja nasmejano otkriva da je srećna supruga, majka i baka, ali i uspešna žena.

Lepo ukrašen izlog cvećare “Leonardo” u Obilićevoj ulici, raznovrsna ponuda, ljubazna usluga i prelepi aranžmani godinama privlače ljubitelje cveća. U ponudi ovog salona uvek možete naći veliki izbor cveća, buketa, raznovrsnih aranžmana, kao i saksijsko cveće. U ambijentu ukrašenom baš povodom Dana žena, Bisa Trifunović naglašava da je cvećara “Leonardo” uvek u trendu i da ispunjava specijalne želje njenih mušterija.

– Mušterije najčešće traže jedan cvet, sa malo detalja, zelenila, a u poslednje vreme sa ferero kuglicom, slatkiš i cvet – zajedno. Uglavnom su to žuti, roze, ljubičasti cvetovi, ali naravno najtraženija je crvena ruža. Naši kupci često traže i atraktivne bukete, sa neobičnim zelenilom, liskama, granama. U trendu je cveće upakovano u natron papir, koji izgleda kao novinski. Od saksijskog cveća orhideja je favorit, lepa je biljka, žene je vole i nije preterano skupa. Zelene biljke, uglavnom dracene, zamije, difenbahije, juke, poznatije kao drvo života, drvo sreće, parice, standardno se poklanjaju mami i baki, naročito za Dan žena. Posebno su atraktivni i traženi veći aranžmani, najčešće sa velikim brojem ruža, 51 ili 101, uglavnom crvenim, ili u kombinaciji sa belim. Korpa sa 101 ružom je prevaziđena, sada se pakuju u boks, u kutije raznih oblika, a svojom lepotom uvek privlače pažnju. Perfektni su i aranžmani u kombinaciji sa slatkišima, šampanjcem, igračkama – uglavnom medvedićima, porukama. Veoma je interesantna i “vesela korpa” sa raznim cvećem, u više boja… Ne samo povodom praznika, već uvek imamo nešto novo i neobično – kaže Bisa Trifunović.

Prema njenim rečima, za Dan žena cveće uglavnom kupuju muškarci, a posebno raduje činjenica što je među njima sve više mladih, od 16, 17 godina:  

– Drago mi je što i mladi rado kupuju cveće, za majku, ili drugaricu, najčešće za praznike i rođendane. Zanimljivo je da naši stalni kupci, koji su u cvećaru dolazili kao momci, danas sa svojim sinovima kupuju biljke za majke i bake. Drago mi je što od malena uče decu lepim manirima. Mališani često sa roditeljima kupuju cveće vaspitačicama i učiteljicama. Naravno, i dame kupuju, mnoge dobiju vaučer ili poklon u novcu, pa same izaberu biljku koju su već duže vreme želele, a nisu mogle da kupe. Lepo je i to što se polako vraća i romantika, dečaci sve češće kupuju cvet drugaricama…

Naravno, i dame cvećare “Leonardo”, Bisa, Dušica, dve Bilje, Joka, Nena, Ivana, Ana…, od svojih najmilijih dobijaju ljubav i pažnju i kroz poklone, parfeme, nakit, šminku, slatkiše, čestitke…  

– Ali, cveće treba uvek poklanjati, čak i bez povoda, ne samo 8. marta. Darivanje cveća budi u nama dobro, ljubav i poštovanje prema ljudima, otkriva lepotu života. Ako želite nekoga da obradujete, osoblje naše cvećare će vam rado pomoći da nekome ulepšate dan – nasmejano poručuje Bisa Trifunović.

Obradujte i vi nekoga…

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.