Društvo

EDUKACIJA MLADIH O SELEKCIJI OTPADA I ZAŠTITI PTICA

Na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) održan je stručni skup namenjen mladima na temu: Edukacija učenika srednjih škola i studenata o primarnoj selekciji otpada i zaštiti ptica i prirode, a koji su organizovalo grada Čačka, Društva ljubitelja ptica i prirode „Sove na oprezu“ i ova visoko školska ustanova.

Cilj je da se informisanjem učenika srednjih škola i studenata ukaže i utiče na promenu stavova i stilova ponašanja u odnosu na zaštitu životne sredine.

Dr Neda Nikolić sa katedre za industrijski menadžment, ističe da je cirkularna ekonomija veoma, imajući u vidu da je jedan od ključnih elemenata poglavlja 27 na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

“Proteklih godinu dana urađeni su značajni koraci, tako da je formirana jedna komisija koja će se baviti standardizacijom iz cirkularne ekonomije. Ona (cirkularna ekonomija) je mnogo više od primarne selekcije, podrazumeva smanjenje otpada, upobrebu obnovljivih resursa u proizvodnji i produžetak životnog veka proizvoda koji su na samrti”, objasnila je Nikolić.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Mirjana Đoković, ističe da su uvek dobrodošle sve ekološke ideje koje predlažu građani i da je potrebno što više mladih edukovati po ovom pitanju.

Prema njenim rečima, planovi na narednu godinu, kada je reč o ekologiji su veoma ambiciozni.

Predsednik Društva „Sove na oprezu“ Dragiša Petrović održao je predavanje srednjoškolcima i studentima o zaštiti prirode, naročito ptica.

Ističe kako zagađenje životne sredine utiče na smanjenje broj aptica.

U borbi protiv glorada, ljudi nesavesno koriste razne otrove i tako ubijaju price, a zatim i druge predatore”, rekao je Petrović.

U okviru kreativnih radionica u holovima fakulteta timovi studenata akademskih i strukovnih studija izrađivali su dekorativne predmete koje će koristiti za uređenje holova fakulteta na temu predstojećih praznika.

Pomoć učesnicima radionica pružila je profesorka Mašinsko-saobraćajne škole i vlasnica ateljea “Shabby Chic Design”, Marija Lukić, koja se bavi restauracijom i reparacijom starog nameštaja.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.