Edukujmo se i sprečimo bolesti zavisnosti

NE U AUTO POD DEJSTVOM ALKOHOLA (2)

-Trudimo se da prenošenjem svojih negativnih priča iz saobraćajnih nesreća utičemo prvenstveno na svest mladih ljudi, da u onim momentima kada im je potrebno, se sete naše priče i urade pravu stvar. A ne da pogreše kao mi – rekao je Slaviša Savić iz Šapca na predavanju „Još uvek vozim“, koji je kao 18-godišnjak izazvao saobraćajnu nesreću i od tada je u invalidskim kolicima.

Slaviša Savić


Slaviša je koordinator ovog projekta, koji ima za cilj da podigne svest mladih o mogućim posledicama nesavesnog ponašanja u saobraćaju, kao što je vožnja u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, ali i nepoštovanje saobraćajnih propisa.


-Ja sam sa nepunih 18 godina vozio automobil prevelikom brzinom. Zbog mladosti i neiskustva, automobil je sleteo s puta, prevrnuo se u kanal i od nas pet, nas trojica koji nismo bili vezani, ispali smo iz auta. Tada sam zadobio povredu kičme i kičmene moždine i evo već 26 godina se nalazim u invalidskim kolicima zbog toga – tužna je Slavišina ispovest, ali je on i dalje pun optimizma. Kako kaže želja za životom i za napredovanjem je ono što ga „gura“, ali i znanje da svakom svojom ispričanom pričom utiče na decu da bar razmisle pre nego što sednu za volan.


Dosta onih koji drže predavanje je stradalo na različite načine. Slaviša je vozio prebrzo, bez vezanog pojasa, dok su neki stradali pod dejstvom alkohola i drugih psihoaktiovnih supstanci. Mnogo je onih koji su nastradali na mestu suvozača, jer je vozač bio pod dejstvom alkohola.


Njihove istinite priče, praćene odgovarajućim video sadržajima, odličan su način da deca ne razmišljaju o korišćenju alkohola prilikom vožnje. Bar, po onome što smo mogli videti tokom predavanja, na njihovim zaprepaščenim izrazima lica dok su slušali Slavišiu priču. A on sam potrvđuje da predavanja imaju veliki odjek i daju rezultate. Organizuju ih već nepunih pet godina i više od 26.000 mladih pohađalo je 360 časova, koji su održani 45 gradaova i opština u Srbiji.

-Čak određeni momci, ali i devojke se kroz naše priče prepoznaju. Stisnu nam ruku i sa suzama u očima kažu „Da, pa ja sam videla sebe u Vašoj priči“ – rekao je Slaviša.

Na svu sreću je, kako kaže, da se njima tako nešto kao nama nije desilo i praktično ova nezgoda bi trebalo da bude njima pouka da shvate da saobraćaj nije dečija igra, da moraju ozbiljno poštovati saobraćajne propise i prvenstveno čuvati svoj i đivot drugih.


Današnje predavanje održano je u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi, a nastavlja se i u ostali, Srednjoškolci su od Slaviše mogli da čuju mnoge savete, o čemu bi trebalo posebno da vode računa kada sedaju za volan, jer su veoma porazne statistike vožnje pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci, bez sigurnosnog pojasa…


Nedavno je ovakvo predavanje odrđano i u Domu kulture, a tom prilkom mladi su bili veoma radoznali da isprobaju naočare za simulaciju alkoholisanosti i uticaja marihuane na koordinaciju pokreta. Većina nije mogla da „nađe“ vrh svog nosa, ispruženu ruku predavača…

Ova predavanja organizuje Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije uz podršku Kancelarijer za mlade čačak i Grada Čačka.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.