Edukujmo se i sprečimo bolesti zavisnosti

EDUKACIJA NAJBOLJA PREVENCIJA (1)

Portal „Caglas“ u narednom periodu objaviće nekoliko tekstova na temu „Edukujmo se i sprečimo bolesti zavisnosti“. Namera nam je da plasiranjem medijskih sadržaja doprinesemo prevenciji bolesti zavisnosti, odnosno da ovoj temi damo odgovarajuću pažnju i tretman. Na taj način ćemo uticati na povećanje infomisanosti javnosti tako da se bilo koja vrsta zavisnosti prepozna kao bolest.


Tema kojom se projekat bavi su bolesti zavisnosti, koje predstavljaju grupu najčešćih bolesti savremenog čoveka. Prema brojnim pokazateljima i istraživanjima ove bolesti u pravom smislu predstavljaju neinfektivnu epidemiju 21. veka. U bolesti zavisnosti svrstavaju se zdravstvene posledice upotrebe duvana i droga, zloupotrebe kofeina, alkohola i lekova, koje su široko rasprostranjene s pravcem kretanja prema sve mlađoj populaciji stanovništva.


Cilj naših tekstova jeste sveobuhvatna izgradnja svesti javnosti, a projektom želimo posebno da utičemo na mlade, kao veoma osetljivu grupu i da ih podstaknemo na odgovorno ponašanje prema sebi i svojoj okolini. Mladima treba pomoći da nauče da cene sebe i svoje zdravlje, da budu sposobni da donose zrele odluke i steknu veštinu da se odupru negativnim uticajima, sa ciljem formiranja zdravih psihički i emocionalno stabilnih ličnosti, koje će biti nosioci društvenog razvoja u budućnosti. Takođe moraju imati dovoljno pravih informacija koje neće dozvoliti nikakve dileme o tome šta je za njihovo fizičko i duhovno zdravlje korisno a šta štetno.

Čaglas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.