Grad

Dr Tošić objašnjava zašto se ne sme premišljati na vakcinalnim punktovima

Direktor Zavoda za javno zdravlje Čačak dr Aksentije Tošić ocenio je danas da je odziv građana za vakcinaciju odličan, celokupa organizacija imunizacije korektna i da se sprovodi u najboljem mogućem redu.

Do danas je u Moravičkom okrugu dato preko 40.00 doza vakcina, oko 24.000 prvih doza, a u Čačku je bar prvu dozu primilo oko 13.500 građana.

-Po meni i na osnovu svih dosadašnjeg iskustva zaista ne bi terebalo da pravimo razlike oko vakcina koje nam se nude, da biramo na punktovima koju vakcinu želimo. Apsolutno poverenje građani treba da imaju u bilo koju od četiri vrste vakcina kojima raspolažemo – naveo je dr Tošić.

On kaže da postoji još jedan bitan razlog zbog koga građani ne bi trebalo da biraju na vakcinalnom punktu.

-Postoje vakcine koje imaju strogi režim čuvanja i davanja, ne može baš da se bira kako ko hoće, upravo zbog tih karakteristika. Postoje vakcine koje moraju da se daju u roku od 45 minuta ili u roku od sat, sat i po i ne može mnogo da se premišlja. Ako istekne taj period, za pojedine vakcine, onda one više nisu upotrebljive, a mi se borimo da svaka doza bude iskorišćena – rekao je dr Tošić. Kaže da je sve ono što prati mogućnost da jedna vakcina propadne, prilikom ove imunizacije svedeno na takav minimum, da, kako objašnjava, to nije zabeleženo u proteklih 100 godina, od kada se vrši imunizacija.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.