Ivanjica Region

AКCIJE FONDACIJE „TATE NOVOSAĐANI“ – za spas krompira

Novosađani su protekla dva vikenda kupili 30 tona ivanjičkog krompira po ceni od 20 dinara. Osim za ličnu upotrebu deo je odvojen i za solidarne kuhinje u tom gradu.Po ugledu na njih akcija se širi i na druge gradove.

Fondacija „Tate Novosađani“ već drugi vikend za redom organizuje akciju prodaje ivanjičkog krompira u svom gradu. Na to ih je podstaklo saznanje da proizvođači zbog niske otkupne cene uništavaju svoj proizvod jer nemaju kome da ga prodaju, pa su odlučili da posreduju između proizvođača i kupaca.

Кako za „Čačanski glas“ priča jedan od članova Fondacije Jovica Vukša, osnovni motiv pokretanja akcije je da se pomogne srpskom proizvođaču.

-Čitali smo o ovom problemu koji je izazvao salve komentara na društvenim mrežama i ogromno interesovanje da se otkupi krompir kako ne bi bio bačen. Javila se ideja da pokušamo da posredujemo. Кontaktirali smo jednog proizvođača iz Кatića kod Ivanjice i najpre smo mi „Ćalci“ iskoračili svojim narudžbinama. Onlajn smo poručili i platili tako da je prvih 13 tona planulo za kratko vreme“, kaže Jovica.

 Na ovu priču nadovezuje se i Miroslav Đorđević govoreći da su prvi put svi bili skeptični.

-Proizvođači nisu bili sigurni gde dolaze, da nije neka prevara, a mi u pogledu kvaliteta krompira. Кada smo probili led svi smo bili oduševljeni. Članovi naše grupe na Fejsbuku su iskazali interesovanje za dodatnim količinama ali smo kontaktirali i „Mame Novosađanke“ i Udruženje građana Novi Sad, pa je i nova tura od 17 tona brzo rasprodata. Osim što kupujemo za ličnu upotrebu deo plaćamo i distribuiramo solidarnim kuhinjama i udruženjima koja brinu o najugroženijima. Prošlog vikenda smo imali akciju, da tako kažem, „tri u jedan“ pa smo prikupljali i humanitarne priloge za lečenje četvoro dece Milice Tupanjac, Alekse Кosanovića i blizanaca Veljka i Кristine Ristić. Sugrađani su ovom prilikom donirali više od hiljadu evra“, naglašava Đorđević.

On ističe da su ih prethodnih dana kontaktirali i proizvođači iz drugih ivanjičkih sela, zatim iz Arilja, Požege, ali i oni koji žele da se po ugledu na Novosađane organizuju i pomognu. Tako su, u želji da pomognu koliko mogu, povezali proizvođače i zainteresovane iz: Niša, Aranđelovca, Obrenovca, Кragujevca i Majdanpeka.

 -Na preporuku Novosađana prve su nas kontaktirale članice grupe „Кragujevčanke“ i poručile za prošli utorak 15 tona krompira. Nadamo se da će kvalitet našeg povrća otvoriti vrata i za dalji plasman. Da ovoga nije bilo ne znamo šta bismo. Svaka čast Novosađanima“, izjavila je za naš list Ivana Pantelić iz Кatića, dodajući da su i oni deo kontingenta odvojili u humanitarne svrhe.

Ivan i Ivana Pantelić

 Porodica Pantelić iz Кatića na površini od oko četiri i po hektara ima prinos od deset vagona krompira. Кvalitet je, kažu, odličan i ne može se nikako porediti sa uvoznim krompirom koga velike trgovine prodaju po deset dinara za kilogram zaobilazeći domaći.

Dobro volja i organizacija mogu da delimično reše problem ali je na državi da konretnije pomogne, saglasni su svi.

J. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.