Društvo

AKREDITOVANE LABORATORIJE UZORKOVALE VODU U MEĐUVRŠJU

Predstavnici 14 akreditovanih laboratorija iz Srbije i okruženja, danas su na jezeru Međuvršje vršili ispitivanje vode, kako bi uporedili dobijene rezultate, i na taj način proverili svoj rad.

Učesnici paralelnog uzorkovanja jezerske vode na fiksnom mernom mestu, će nakon statističke obrade podataka i procenjenih performansi laboratorija, ispuniti aspekte obezbeđenja validnosti rezultata i vrednovati merne nesigurnosti svojih metoda isptivanja, tako da ukjučuju i doprinos tehnike uzimanja uzoraka sa plovila, što je uslov za akreditaciju, saglasno zahtevima međunarodnog standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017, a definisano je najnovijim izdanjem standarda SRPS ISO 5667-4 iz 2019. godine, čije se predmetno područje primene odnosi na uzorkovanje jezerske vode.

U realizaciji međulaboratorijskog ipitivanja učesnici su poštovali, pored međunarodnih standarda i principe dobre laboratorijske prakse u delu pravilnog rukovanja uzorcima, primeni mera kontrole kvaliteta, ali i bezbednosti operatera prilikom primene ove rizične tehnike na terenu.

Predstavnici Savez hemijskih inženjera Srbije kažu da rezultati laboratorijskih ispitivanja ne mogu biti bolji od uzorka na kojima je to ispitivanje sprovedeno, pa će njihov budući zadatak biti česća poređenja laboratorija, organizovana u Čačku i okolini.

Organizator skupa se zahvaljuje na podršci timu spasioca Sportskog centra “Mladost” Čačak.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.