Društvo Grad

АМБИЦИОЗНО КА МОДЕРНИЗАЦИЈИ

ПЛАНОВИ ЈАВНО КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА “КОМУНАЛАЦ” У 2022. ГОДИНИ

Јавно комунално предузећеКомуналацје и прошле године, у условима пандемије, апсолутно одговорило свим задацима, како на градском, тако и на сеоском подручју. У складу са расположивим средствима, обновљена је механизација и постављени су подземни контејнери на Љубићком кеју. На основу процене финансијских показатеља, 2021. годинуКомуналацје завршио са позитивним финансијским резултатом, исказаним кроз добит. Према речима директора Петра Домановића, и приходи и расходи су реализовани 100 одсто, а овогодишњи планови су веома амбициозни.

ПРИМАРНА СЕЛЕКЦИЈА И ДАЉЕ ПРИОРИТЕТ

Јавно комунално предузеће “Комуналац” је организовано у оквиру пет радних јединица, а у највећој “Чистоћа” и даље је основни задатак да “покривеност” града примарном селекцијом буде повећана. Посао у оквиру ове радне јединице је прикупљање и допремање комуналног отпада до Трансфер станице, која се налази у зони бивше депоније “Прелићи”, потом, пражњење возила директно у роло контејнере ЈКП “Дубоко”, подсећа директор Петар Домановић и додаје: 

– Врло је битно да се рад трансфер станица усклади, да добро функционише логистика транспорта. Дневно имамо од 14 до 18 транспорта. Планирано сакупљање и транспорт отпада је око 34.000 тона. Иначе, сваке године се повећава количина отпада око пет, шест одсто, што је истовремено и показатељ раста животног стандарда. Углавном, од 34.000 тона отпада, 7.500 тона је са сеоског подручја, то је 22 одсто, што није мало. А од укупне количине би требало да буде око 2.500 тона рециклабилног отпада.

Директор наглашава да је веома важна примарна селекција отпада и напомиње да је 2.800 класичних контејнера, разних величина и намена, постављено на 1.200 локација, као и да је у граду распоређено и 17.500 типских канти за индивидуална домаћинства. Тренутно, на територији града је постављено 70 подземних контејнера, чије су користи вишеструке, каже наш саговорник:  

– Прошле године смо поставили 24 подземна контејнера на Љубићком кеју, а током ове године ћемо распоредити 18 на Авлаxиници, два у МЗ Парк и додати где буде било потребно, вероватно на десној страни Улице Данице Марковић. Али, велики је проблем што поједини не воде рачуна, или се понашају бахато. Иако је јасно наглашено да је строго забрањено убацивање жара у подземни контејнер, јер се паљењем посуде, поред велике материјалне штете, доводе у опасност и околни објекти, пролазници, аутомобили, а услуга се одлаже до замене контејнерске вреће, нажалост, недавно су у центру града само у једном дану изгорела два контејнера. Наравно, “Комуналац” је починиоце пријавио и снимак надзорних камера доставио надлежним органима, уз наду да ће бити пронађени и адекватно кажњени. За такво понашање, о чему год да је реч, о вандалском понашању, или недостатку кућног васпитања и осећаја за живот у заједници, нема оправдања.

Домановић подсећа да на територији Чачка има 68 градских, приградских и сеоских месних заједница. На сеоском подручју су тренутно распоређена 823 контејнера у три величине. Радници “Комуналца”, такође, по одређеном режиму и по принципу сабирних места, купе отпад и са сеоског подручја.

– Реч је о великој територији, бројним насељима. С обзиром на то да су велики трошкови који оптерећују пословање овог предузећа, посебну пажњу посвећујемо организовању изношења смећа и са сеоског подручја. Планирамо да поставимо још око 300 контејнера, а један метални, поцинковани контејнер кошта око 40.000 динара, без пореза. На основу Одлуке о обављању комуналне делатности, предузеће формира базу података корисника услуга на сеоском подручју. Све радимо у договору са саветима месних заједница, одређујемо локације за сабирна места, обезбеђујемо довољно контејнера, решавамо техничка и кадровска питања, па тек онда стварамо услове за наплаћивање услуге – објашњава Домановић и наглашава да суштина јесте да се смањи количина отпада која се шаље на Регионалну депонију, а повећа количина рециклабилног отпада, на коме предузеће може да заради.

ПРЕДУЗЕЋЕ ЋЕ БИТИ ЗАНОВЉЕНО СА ШЕСТ ВОЗИЛА

Радна јединица “Одржавање” је јако битна за функционисање служби “Чистоћа” и “Хигијена”, а предузеће располаже са више од 50 возила, разних структура, намена, старости, техничког стања. Иначе, годишње мора да се замени или докупи неко возило јер, како каже Домановић, добро функционисање предузећа, осим наравно од људи, зависи и од техничких средстава. Према његовим речима, планирано је да се ове године занови РЈ “Чистоћа” са укупно шест возила, са три нова смећара кроз пројекат ЕИСП и куповином два аутоподизача и једне аутофекалне цистерне, по принципу “половна шасија, нова надоградња”.

– Много је важан пројекат примарне селекције отпада за 2022. и 2023. годину. Реч је о пројекту ЕИСП, вредном око милион евра. Сукцесивно, од марта до јуна би требало да стигне 15.164 пластичних канти за приватна домаћинства и 650 контејнера за колективно становање, а три возила крајем априла, једно од 12 кубика и два од 16 кубика. У овом пројекту Град Чачак и “Комуналац” учествују са 15 одсто средстава. Два аутподизача од 12 тона купићемо по систему “половна шасија, нова надоградња”, као што смо прошле године набављали цистерне. Такође по овом принципу, планирали смо да купимо и нову аутофекалну цистерну – каже Домановић.

Према речима директора, велики проблем је одлагање кабастог и грађевинског отпада, јер га је три пута више, него раније. Највећи проценат кабастог отпада, око 80 одсто, чини намештај, који је углавном од дрвета, мебла, платна и метала и тешко се раздваја. Али, и овај проблем ће ускоро бити решен. На челу са ЈКП “Дубоко” реализован је пројекат, односно, купљена мобилна дробилица за кабасти отпад. Реч је о великој и скупој машини, која може да раздваја кабасти отпад, односно, да издваја метал, објашњава наш саговорник.

Једна од делатности предузећа је и одржавање хигијене јавних пешачких и саобраћајних површина. “Комуналац” доприноси и остваривању несметане комуникације саобраћајницама, дефинисане Одлуком о комуналном реду и општем уређењу Скупштине града, у време зимских падавина и ниских температура, благовременим пружањем услуге уклањања снега са улица и пешачких стаза, користећи све сопствене материјалне и људске ресурсе, уз
могућност ангажовања слободних капацитета осталих јавних предузећа, подсећа директор:

– Предузеће се бави и прањем, чишћењем и одржавањем јавних површина, улица и тротоара у летњим месецима, односно, посипањем соли и уклањањем снега у зимском периоду. Ове послове, у складу са Одлуком о комуналном раду и општем уређењу, обавља Радна јединица “Хигијена”.

С обзиром на то да “Комуналац” тежи модернизацији, увео је и међународне стандарде у све аспекте пословања предузећа званичним добијањем сертификата. У сарадњи са Градом, и у актуелној епидемиолошкој ситуацији, предузеће мора да обезбеди организационе, материјалне, техничке, финансијске и остале услове за изградњу, одржавање и функционисање комуналних објеката, како на градском, тако и на сеоском подручју, наглашава Петар Домановић.

Нела Радичевић  

ГЛАВНИ ПРОЈЕКАТ ЗА ЗЕЛЕНУ ПИЈАЦУ ДО ЛЕТА  

Предузеће се може похвалити добром организацијом рада “Зелене пијаце” у најужем центру града и “Микро пијаце” у Љубићу, где се у постојећим условима пословања остварује промет поврћа, воћа, млечних и месних производа, поштујући стандарде у оквиру ове области. 

– Урадили смо идејни пројекат за пијацу, односно, идејно архитектонско урбанистичко решење. До краја месеца очекујемо да Град овласти “Комуналац” да спроведе јавну набавку израде главног пројекта, који би требало да буде урађен до лета. Наравно, планирамо да га ставимо и на увид јавности. У другој половини године би требало да се одлучи на који начин ће пројекат бити финансиран, а постоји више могућности, као што су: заједничко улагање, јавно привтно партнерство, из фондова, концесија… – најавио је директор Домановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.