свето и пчеле
Selo

АПЕЛ ПЧЕЛАРА ВОЋАРИМА ДА ИЗБЕГАВАЈУ ПРСКАЊЕ ВОЋА У ФАЗИ ПУНОГ ЦВЕТАЊА

ПЧЕЛЕ СУ ЗАЈЕДНИЧКО БЛАГО!

Упркос законској регулативи која прецизно уређује области хемијских третмана воћа и заштите пчела, у свакој сезони, бар спорадично, у већој или мањој мери долази до тровања пчелињих заједница. Kако би се спречиле такве појаве, Управа за заштиту биља Министарства пољопривреде и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) су и овог пролећа упутили заједнички апел пољопривредним произвођачима, корисницима средстава за заштиту биља, да у периоду цветања воћа смање ризик од тровања пчела. Због корисних својстава пчелињих заједница и њиховог значаја у производњи хране, нашој редакцији се ових дана обратио и проф. др Светомир Стаменковић, председник Удружења пчелара „Чачак“, како би упутио апел колегама воћарима да хемијске третмане својих воћњака обављају у вечерњим сатима или током ноћи, јер се пчеле тада налазе у кошницама.

Иако ова сезона пчеларења није почела онако како треба, пчелари се надају да ће ускоро доћи до стабилизације временских прилика, како би пчеле могле да изађу из кошница и обављају своју најважнију активност. Како наводи проф. др Светомир Стаменковић, председник Удружења пчелара „Чачак“, шљива, кајсија и бресква су прецветале. Кајсија је у неким подручјима смрзла потпуно, а и тамо где је опстала, тек за неколико дана ће се знати колике су причињене штете од мраза, ниских температура и снега. Јабука, крушка, вишња и трешња су у фази пуног цветања, али пчеле немају могућност да посећују цветове и обављају своју опрашивачку функцију, јер су јако неповољни временски услови. 

– Кише падају свакодневно, температуре су ниске, претежно испод 15 степени Целзијуса, тако да пчеле немају оптималне услове да изађу из кошница и обављају своју активност. Штета је велика и за пчеларе и за воћаре, јер нема опрашивања. Видећемо у којој ће се мери овакво стање одразити на овогодишњи род воћа, али и на приносе меда, јер нема уноса полена и нектара у кошнице. Уколико се време не побољша за неколико дана, пчелари ће морати да прихрањују пчеле, што је сасвим неуобичајено за овај период године и захтева додатне трошкове – каже проф. др Стаменковић, посебно истичући чињеницу да пчеле, уколико потраје овакво време, неће моћи да обезбеде довољне количине хране до почетка багремове паше, која се ове године очекује почетком или у првој половини маја, што ће, свакако,  онемогућити пун развој пчелињих заједница.

Наш саговорник напомиње да пчелари током оваквих временских прилика морају редовно да контролишу количине хране у кошницама, посебно код јаких пчелињих заједница, где је потрошња хране највећа, како би додавали шећерни сируп у размери 1:1, сваке вечери помало. 

Заједно са  стабилизацијом временских прилика се очекује и повћана активност воћара, који ће у своји засадима спроводити хемијске третмане, како би заштитили своје воћке од болести и штеточина. Управо због тога, проф. др Стаменковић апелује на воћаре да хемијске третмане не изводе током дана, када је активност пчела велика, јер у воћњацима има много коровских биљака (маслачка, мртве коприве, љубичице…), које су у пуном цвету, тако да пчеле могу бити угрожене чак и када се користе препарати који нису отровни за пчеле, јер губе оријентацију и не могу да се врате до кошница.  

– Пожељно је да се било какво третирање воћњака искључи током дана. Најбоље је да то буде у вечерњим сатима, а ко има техничких могућности да прскање изводи током ноћи, јер је тада најбоља ефикасност препарата. Током ноћи нема испаравања препарата, нема ветра, односно, заношења честица, а и маслачак затвара цветове и што је најважније – пчеле су тада у кошницама, у потпуности заштићене од пестицида – истиче наш саговорник и додаје да би пре прскања воћа требало уништити коровске биљке, јер би у противном могло доћи до помора пчела.

Др Стаменковић подсећа да су поједини пчелари већ добијали судске спорове за масовне поморе пчела, тако да су неки воћари били принуђени да продају део имања, како би надоместили причињену штету. Казне су ригорозне, а данас је техника толико напредовала да се лако утврђују остаци пестицида у узорцима, што омогућује лако решавање спора.

Поред утицаја на повећање родности по основу већег броја опрашених цветова и заметнутих плодова, проф. др Стаменковић истиче да пчеле позитивно утичу и на повећање приноса и прихода код воћака тиме што се опрашивањем смешом полена са већег броја цветова добијају крупнији, интензивније обојени и правилније обликовани плодови који постижу већу тржишну вредност. У науци је доказано и у пракси потврђено да пчеле као опрашивачи имају незамењиву улогу и пресудан утицај на број и квалитет заметнутих плодова, а тиме и на економичност пољопривредне производње. 

Дефинитивно, сезона није почела како треба, али се пчелари надају скорој стабилизацији прилика, а поред тога рачунају да ће се воћари понашати одговорно приликом третмана својих воћњака, како би сачували пчеле које су главни опрашивачи биља.

В. С.

Легенда: 

Проф. др Светомир Стаменковић: „Пре хемијског третмана воћњака обавезно треба уништити коровске биљке!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.