Društvo

BABIĆ: NAREDNE GODINE POSTAVLJANJE AUTOMATSKIH PROTIVGRADNIH STANICA

Na području Moravičkog okruga ove godine je ispaljeno oko 1.400 protivgradnih raketa, a sugradicom i gradom zahvaćeno je bilo oko 1.100 poljoprivrednog zemljišta, izjavio je načelnik Centra za odbranu od grada pri Republičkom hidrometeorološkom zavodu Zoran Babić.

Prema njegovim rečima, protekla sezona spada u grupu srednje aktivnih, međutim na području Moravičkog okruga bio je maksimalan intenzitet u Srbiji, sa najviše grada, dejstava i utrošenih rakera.

Babić kaže da je u proseku utrošeno po 17 raketa na jednoj stanici.

“O kakvoj se teritoriji radi najbolje govori podatak da ovo čini tri i po odsto poljopivredne površine Srbije, a da smo ove gdine imali 17 odsto zabeleženih svih pojava grada i sugradice. Malo područje, vrlo nezgodno zbog doline Morave i vrlo velika čestina broja dana sa dejstvom. Kada je reč o šteti od grada, ono što smo konstatovali jeste šest promila poljoprivrednog zemljišta”, naveo je Babić,

On je istakao da je sezona završena sa oko 10.000 neutrošenih raketa, a da je budžetom planirana nabavka oko 7.500 raketa za narednu godinu.

“Tako da bi za narednu predsezonu trebalo da imamo oko 17.000 spremnih raketa, što će biti oko 13 raketa po stanici, a podsećam da ih imamo 1.350. To će biti najbolji start sezone u odnosu na protekle godine”, objasnio je Babić.

Ministartsvo poljoprivrede je izdvojilo sredstva za postavljanje automatskih protivgradnih stanica, a Babić očekuje da se do početka naredne sezone završi tenderski deo, da se izabere izvođač i krene sa radovima koji bi trajali čitave godine.

“Mislim da postoji kapacitet, ko god bio izvođač da će taj posao biti gotov, ali do kraja naredne godine. Radi se o mnogo lokacija, treba da se na oko 180 mesta postave automatski lanseri, zatim 15 telekomunikacionih čvorišta i da se instalira oprema u radarskim centrima”, rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, sledeća godina biće “dvojaka”, jer će se raditi sa automatskim stanicama, ali i strelcima.

“Tek 2021. godine se može očekivati potpuni automatizovani rad. Ovakvi projekti se ne mogu drugačije izvesti i potrebno je biti pažljiv”, istakao je on.

Plan je da se automatskim protivgradnim stanicama pokriju Kolubarski, Mačvanski, Šumadijski, Moravički, Zlatiborski okrug, kao i deo Podunavskog okruga i južni delovi Beograda.

Takođe, i Sekretarijat za poljoprivredu Vojvodine planira da se čitavo područje pokrajine pokrije automarskim lanserima.

Babić objašnjava da se automatskim protivgradnim stanicama štedi na vremenu, kao i da se postiže preciznost prilikom ispljivanja raketa.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.