БОЖИЋ, фото: Г. Д.
Društvo Grad

Бадњи дан и вече мира

ИЗВОР: РТС

Бадњи дан и вече мира – ложење бадњака симбол ишчекујуће радости

Православна црква и верници који Божић славе по Јулијанском календару обележавају Бадњи дан и Бадње вече. Са бадњаком, верници у кућу уносе срећу, здравље и напредак уочи најрадоснијег хришћанског празника – Божића. Бадњa ноћ је ноћ мира и ишчекујуће радости.

Фото: Г. Д.

Бадњи дан је и последњи дан божићног поста, којим се верници припремају за прославу најрадоснијег празника рођења Исуса Христа, празника целе породице, која је тада на окупу.

Ујутру, пре изласка сунца, домаћин одлази у шуму по бадњак, који се тек са првим мраком, са сламом, уноси у кућу.

На­ве­че Бад­њег да­на, на Бад­ње ве­че, ло­жи се бад­њак.

Ово мла­до др­во, обич­но хра­сто­во, сим­бо­ли­ше Хри­ста и ње­гов ула­зак у свет. Ло­же­ње бад­ња­ка пред­ста­вља то­пли­ну Хри­сто­ве љу­ба­ви. 

Бадњак води порекло од чудесне витлејемске ноћи, када су пастири насекли и донели гране да наложе ватру поред Новорођенчета и његове Мајке.

По другом тумачењу бад­њак је на­го­ве­штај Хри­сто­вог стра­да­ња и његовог кр­ста.

Сла­ма која се уно­си у ку­ћу под­се­ћа­ње је на ону сла­му из ја­са­ла на ко­ју је Пре­све­та Бо­го­ро­ди­ца положила тек ро­ђе­ног Го­спо­да.

Та­мјан ко­јим се ка­ди ку­ћа, као и да­ро­ви ко­ји се ста­вља­ју у сла­му, под­се­ћа­ње су на да­ро­ве ко­је су до­не­ли му­дра­ци са Ис­то­ка и њи­ма да­ро­ва­ли Но­во­ро­ђе­ног Хри­ста. 

Добро вече, Бадњаче 

Ове обичаје народ је наследио од предака и даље их одржава. Тако се вечерас бадњак ставља на огњиште, посипа житом, медом и вином, уз низ ритуалних радњи које треба да обезбеде здравље и напредак целе куће и породице.

У градским условима, запали се тек по неки листић. 

Уноси се и слама у коју се стављају посебни мали дарови, а деца их увече траже по кући пијучући. Тај обичај се у народу традиционално зове пијукање. Након тога следи посна вечера. 

Важе и посебни поздрави: „Добро вече, Бадњаче“ и: „Добро вече и срећно вам Бадње вече“. 

На Бадње вече се не спава, већ бди и очекује свечани тренутак Рођења Христовог. Бадња ноћ је ноћ мира и ишчекујуће радости.

По обичајном календару, данас се ништа не износи из куће.

Ко се током године са неким завадио, на Бадњи дан треба да се помири, како би Христов рођендан провели у миру и љубави. Тако се и подсећа да је опраштање дар божији и једна од најтежих хришћанских врлина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.