Dragačevo Region

БЕОГРАДСКИ РЗ „ПЛАНТ“ ПОКЛАЊА 15.000 САДНИЦА МАЛИНЕ ДРАГАЧЕВСКИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

ЗДРАВ САДНИ МАТЕРИЈАЛ – ТЕМЕЉ ИСПЛАТИВЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Пословодство београдске фирма РЗ „Плант“, која је стратешки партнер Центра за кромпир у Гучи, одлучило је да донира 15.000 сертификованих, безвирусних садница малине Општини Лучани, као вид подршке пољопривредницима драгачевског краја. Критеријуме и термине расподеле садница малине одредиће надлежни у локалној самоуправи након разговора са представницима РЗ „Планта“, о чему ће пољопривредни произвођачи бити благовремено обавештени.

Иницијатива о донацији здравог садног материјала малине потекла је од запослених у РЗ „Планту“, који су уочили да је ова година изузетно тешка за пољопривредну производњу, пре свега, због драстичног поскупљења неопходног репроматеријала, али и специфичних временских прилика које су владале готово читавог пролећа. Обилне кише и јунске бујичне поплаве нанеле су велике штете пољопривредним културама и обрале добар део летине. У тако тешким условима, сваки вид помоћи пољопривредницима је драгоцен, сматра агроном Иван Равић из РЗ „Планта“ који је задужен за  технологију производње садног материјала у Центру за кромпир у Гучи.

У овако тешкој години за целокупну пољопривреду, одлучили смо да пружимо подршку пољопривредницима драгачевског краја. Сертификоване, безвирусне саднице малине (сорте „виламет“) донираћемо Општини Лучани, а надлежне општинске службе ће након тога установити критеријуме расподеле. О свему томе ћемо разговарати са општинским руководством. Нама је једино важно да наша донација заврши у рукама вредних и посвећених пољопривредника, који у овако тешким условима не могу да издвоје новац за куповину квалитетних садница малине, а имају жељу и добру вољу да заснују нове засаде овог воћа. Желели бисмо да садни материјал доспе до вишечланих породица које самостално могу да обаве бербу малине, без допунског ангажовања радне снаге, јер једино на тај начин могу да остваре бољу зараду – рекао је за „Чачански глас“ агроном Равић, иначе Драгачевац из Вучковице.

Да подсетимо, београдска фирма РЗ „Плант“ је уложила значајна средства да заснује производњу семенског кромпира, то јест безвирусних мини-кртола кромпира по систему аеропонике. Реч је о чистом, безвирусном садном материјалу који је бољи од увозног. Захваљујући томе, Центар за кромпир у Гучи данас има савремену, добро опремљену  лабораторију и подигнуте мрежанике за производњу здравог садног материјала, који је најважнија претпоставка успешне пољопривредне производње.

Пре три године, РЗ „Плант“ је увезао из Америке предосновни садни материјал добијен из културе ткива за производњу сертификованих садница малине сорте „виламет“. Прошле године су формирали матични засад за основни садни материјал у коме има 7.146 биљака, од којих се путем коренових резница добијају сертификоване саднице малине.

– Саднице малине су произведене у затвореном, заштићном простору – у мрежаницима. Такве услове тренутно нема нико у Србији. Малина се ради у великим саксијама, у контролисаним и стерилним условима. Управо због тога наше саднице малине  имају екстра квалитет и висок родни потенцијал, реч је о здравом, безвирусном садном материјалу који је сертификован. Због тога и желимо да саднице дођу до вредних пољопривредника који знају да поштују туђи рад и који ће их сигурно засадити и неговати – објашњава наш саговорник.

Како наводи Равић, овом донацијом садница малине запослени у РЗ „Планту“ су желели да утичу на подизање свести пољопривредних произвођача да више не троше узалудно новац и снагу на неговање засада који су подигнути садним материјалом из комшијског малињака. Једном када увиде све бенефите коришћења искључиво квалитетних, здравих садница, а то су већа отпорност на болести и стресне услове, значајно увећани приноси, одличан квалитет малине и боља зарада, своје поверење ће трајно поклонити регистрованим кућама које се баве производњом и прометом сертификованог садног материјала.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.