Kultura

BESKRAJNA REKA STIHOVA…

PESNIČKO VEČE BLAGOJA BAKOVIĆA U REGIONALNOM CENTRU

“Ako već ne znaš neka ti/ Dojave tajne niti/ Lepše je tebe čekati/ Nego sa nekim biti./ Jer u toj velikoj nagradi/ Dok čekajući te po duši/ Tvoj mi nedodir sagradi/ što neko dodirom sruši”, piše pesnik Blagoje Baković (1957, Bijelo Polje) u svojoj antologijskoj pesmi “Lepše je tebe čekati”, jednoj u nizu koje je govorio na poetskoj večeri koju su mu u ponedeljak, 2. oktobra, organizovali Književni program Doma kulture i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Osim kvalitetom, dubokom emocijom i načinom na koji kazuje svoje stihove, Baković je i svojevrsni maratonac u kazivanju poezije. Ne samo u Čačku, pre nekoliko godina i sada, već i u Kanadi, Rusiji, Americi, i drugim sredinama u koje su ga pozivali, pokazao je da je u stanju da više od deset sati govori napamet svoje pesme, a da se ne ponovi… Dostojno divljenja! Toliko teksta teško da ima neka pozorišna predstava.

Baković je pesnik istorijske tragičnosti, prkosa i inata, koji piše tri knjige o mravima i njihovim mravinjacima, kao metafori svog naroda,  nekoliko njegovih knjiga su cele po jedna velika pesma, to su knjige o “zrnu soli” koje su u srcu imali junaci svih vremena na ovim prostorima, ispunjeni ponosom, svešću o nužnosti življenja u časnoj slobodi.   Baković je i pesnik najnežnijih ljubavnih šapata, u kojima podseća da “svi mi sa nekim okrilatimo “, kad piše “Sve dok tebe nisam sreo/ Mislio sam da sam ceo/ Nisam znao da sam pola”. Predstavio se svojim i poslednjom objavljenom knjigom “Uteha lišća” koju je objavio “Kairos”.

-Poezija je veća od pesnika i veća od čitalaca. Pesnik dolazi na ovaj svet sa osećanjem da je to svetinja. Reči su nemoćne, pesma je veličanstvena, ako iza svake ostane jedna ista ta pesma, nezapisana – rekao je Blagoje Baković.

Napisao je deset knjiga iz ciklusa “Za decu i dorasle“ u kojima se ređaju naslovi “Kad porastem biću Nole, Tesla, Kusta, …. “, ostavljaući svojim malim čitaocima prostor za sopstvenu fotografiju kada postanu nacionalno dobro . U duhovnoj poeziji posebne stihove posvetio je patrijrhu Pavlu, napisao knjigu ispunjenu molitvama, najpre onim za neprijatelje… Dobitnik je sedam prestižnih nagrada u Rusiji, među njima je i “Zlatni vitez”, Vukove nagrade, autor je više desetina knjiga…

Zorica Lešović Stanojević

Оставите одговор