Društvo Obrazovanje

БЕСПЛАТНА ОВЕРА ДОКУМЕНАТА ЗА УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТЕ

Према информацијама Јавнобележничке коморе Србије, јавни бележници позивају грађане да благовремено обаве бесплатну оверу докумената потребних за упис у средње школе и први упис на факултете, чим их буду имали на располагању, а како би тај посао био завршен без превеликих гужви и чекања.

Оверу фотокопија сведочанстава и диплома неопходних за упис у средње школе, као и за први упис на факултет, јавни бележници обављају бесплатно у све 224 канцеларије широм Србије, током радног времена.

Што се тиче радног времена, јавнобележничке канцеларија раде или од 9.00 до 17.00ч сваког радног дана, или од 7.30 до 15.30ч, у зависности од потреба локалне средине. Радно време је истакнуто на свакој канцеларији, а може се излистати и на сајту Јавнобележничке коморе Србије (белезник.орг).

Јавни бележници не наплаћују ни оверу докумената за потребе конкурса за пријем у установе ученичког и студентског стандарда, као и за потребе конкурса за коришћење ученичких и студентских стипендија и кредита. Поред овере ових докумената, код јавних бележника бесплатно се обављају и овере неопходне за упис у предшколске установе, као и за упис у основну школу.

Оверу потписа и преписа или фотокопија у Србији од марта 2017. године раде искључиво јавни бележници, осим у местима где јавних бележника још нема.

Од 2017. године јавни бележници су обавили више од 700.000 бесплатних овера докумената, чиме су грађанима уштедели више од 250 милиона динара.

ИЗВОР: Јавнобележничка комора Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.