Kultura

“BIBLIOGRAFIJA- KRALJICA BIBLIOTEKARSTVA”, IZVOR I POLAZIŠTE

IZLOŽBA I KNJIŽEVNO VEČE GRADSKE BIBLIOTEKE “VLADISLAV PETKOVIĆ DIS”

 

O bibliografiji, kao jednoj od najvažnjih naučnih disciplina bibliotekarstva, koju s pravom smatraju kraljicom u ovoj struci, jer je neprocenjiv izvor svega što je objavljeno na našim prostorima u svim vremenima i oblastima stvaralaštva, bilo je reči na izložbi ”Bibliografija – kraljica bibliotekarstva” i književnoj večeri, koje je zbog više povoda organizovala Milica Baković, bibliotekar savetnik Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis”. Veče sa postavkom organizovano je u holu i sali Skupštine grada, 17. novembra. Izložbu je otvorila dr Borjanka Trajković, profesor na Katedri za bibliotekarstvo Pedagoškog fakulteta u Somboru, o povodima je govorio direktor čačanske Biblioteke dr Bodan Trifunović, a u ime lokalne uprave obratila se zamenica gradonačelnika Milica Dačić. Književnoj večeri prisustvovao je i gradoačelnik Čačka Milun Todorović. Odlomke je čitala Marijana Lazić, a voditelj programa je bila Marija Radulović.

Jedan od povoda za ovo književno veče bilo je obeležavanje 175 godina od rođenja akademika Stojana Novakovića (1892-1915), jednog od najvećih srpskih intelektualaca svih vremena, filologa, istoričara književnosti, bibliografa, političara, predsednika srpske Vlade i diplomate. O njegovoj karijeri i stvaralaštvu iscrpno je govorila Milica Baković, koja je književno veče zamislila kao omaž ovom znamenitom srpskom naučniku.

Izložba “Bibliografija-kraljica bibliotekarstva”, sada postavljena u Pozajmnom deljenju Gradske biblioteke, obuhvata bibliografska dela koja je do sada objavila čačanska Biblioteka, a priznanje tom pregalaštvu Zavičajnog odeljenja, odala je dr Borjanka Trajković istakavši da su  “biblioteke ta kultna mesta, koja povezuju ljude i zabeleženo znanje”.

-Ono što čačansku Biblioteku smešta u sam vrh srpskog bibliotekarstva je njena izdavačka delatnost. Taj zavidni izdavački bedeker čine nacionalne i zavičajne bibliografije, u ovom trenutku 21 knjiga u ediciji “Zavičajne bibliografije” i tekuća bibliografija, koju pod imenom ”Prilozi za čačansku bibliografiju”, koju na godišnjem nivou, rezimirajući izdavačko-štamparsku produkciju, objavljuje časopis “Glas biblioteke”. O obimu zavičajnog bibliografskog poduhvata svedoči i činjenica da je za 2015. godinu, tekuća bibliografija pobrojala 394 bibliografske jedinice. Neprocenjiv je značaj izrade ove vrste bibliogrifije, jer su one prilog za izradu nacionalne tekuće i nacionalne retrospektivne bibliografije… Ova izložba je i potvrda da je čačanska Biblioteka rasadnik dobrih bibliotekara –istraživača i bibliografa – istakla je dr Borjanka Trajković.

Ovu činjenicu, potvrđuje i najviše priznanje u ovoj oblasti koje nosi ime Stojana Novakovića, a dobila ga je 1999. godine dugogodišnji bibliotekar Zavičajnog odeljenja Marija Orbović za knjigu “Čačansko štamparstvo i izdavaštvo: bibliografija 1833-1941”, koja sadrži 429 bibliografskih jedinica, a objavljena je kao deveta knjiga u ediciji “Zavičajna bibliografija”, podsetila je Milica Baković.

Drugi povod za organizovanje ovog susreta bio je izlazak iz štampe drugog, dopunjenog izdanja bibliografije “Sabirnik naučnog dela: Bibliografija Đorđa Đukića”, jednog od vodećih ljudi srpske ekonomske misli, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Objavljena je kao 21. izdanje Gradske biblioteke i Ekonomskog fakulteta u ediciji “Zavičajna biblografija”. Priređivač i ove, kao i prethodne knjige je Milica Baković.

-Naučno utemeljenje ovog vanserijskog ekonomskog stručnjaka, koje traje već četiri decenije, rezultiralo je novim, obogaćenim bibliografskim sabirnikom. Vođen vlastitom naučnom radoznalošću, specijalizant na vodećim američkim i britanskim univerzitetima, dvostruki dobitnik Fulbrajtove stipendije u oblasti monetarne politike, rukovodilac 11 naučnoistraživačkih projekata u zemlji i jednom međunarodnog, ekspertski konsultant u zemlji i inostranstvu Đorđe Đukić, autor je 23 knjige (sa sedam ponovljenih izdanja) iz oblasti monetarne politke, bankarstva i finansijskog tržišta. NJegov bogati bibliografski arhiv Milica Baković je besprekorno pretočila u biblografski niz od 404 jedince, koje prate Đukićevu produkciju od 1976. do 2017. godine, istakla je tom prilikom dr Borjanka Trajković.

Zorica Lešović Stanojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.