Grad Kultura

BIBLIOTEKA KAO STOŽER KULTURNOG ŽIVOTA LOKALNE ZAJEDNICE

DSC_0114Povodom izgradnje zgrade Gradske biblioteke

 BIBLIOTEKA KAO STOŽER KULTURNOG ŽIVOTA LOKALNE ZAJEDNICE

 

U utorak 20. juna u okviru programa „Leto u biblioteci“ u bašti Doma kulture, održano je predavanje dr Bogdana Trifunovića „Kakve nam biblioteke trebaju?“  

 

Svojim predavanjem „Kakve nam biblioteke trebaju?“  dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ želeo je da objedini dve stvari: da istakne važnost biblioteke, kao nosioca svih kulturnih i umetničkih dešavanja u lokalnoj zajednici i rad na očuvanju kulturne baštine, ali i značaj za Čačak koji ima izgradnja zgrade Gradske biblioteke, odnosno adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja bivšeg Doma vojske za potrebe Gradske biblioteke u Čačku.

Još daleke 1946. godine je naglašena potreba da se hitno reši problem prostora biblioteke. Hitno reševanje je potrajalo skoro punih sedam decenija. Još 1978. se ozbiljno radilo na rešavanju ovog problema. Poznati arhitekta Čačanin Mihailo Mitrović je uradio idejno rešenje za novu zgradu biblioteke, postavljen je čak i kamen temeljac 1. oktobra 1978. preko puta Lučne zgrade, kod parkinga, koji je nakon nekoliko godina misteriozno nestao i tako sve do 2009. Godine, kada je grad Čačak doneo odluku da se bivši Dom Vojske otkupi od Vojske Srbije, adaptira i rekonstruiše za potrebe Gradske biblioteke. Finansijsko-pravne zavrzlame oko ove velike investicije potrajale su sve do ovog proleća, kada je počela izgradnja zgrade biblioteke u koju grad Čačak investira milion evra. Planirano je da zgrada bude završena za 400 radnih dana i nakon završenog kompletnog enterijera i nabavljenog mobilijara bude i useljena 2019. To su planovi i želje, da li će tako i biti ostaje da vidimo.

DSC_0038Biblioteka će biti izgrađena na površini od 3.128 metara kvadratnih. Idejni autor projekta je arhitekta Momir Radišić sa saradnicima, a autor glavnog projekta arhitekta Dušan Vulović sa saradnicima. Bruto površina celog projekta je 3.500 metara kvadratnih. Novi objekat bi imao odeljenja za decu, odrasle, naučno, zavičajno, odeljenje za digitalizaciju, matičnu službu, odeljenje za knjige na stranim jezicima. Svako odeljenje će imati čitaonicu uz još jednu veliku čitaonicu korisnu za učenike, studente, istraživače. Postojaće i mala konferencijska sala, a sačuvana je i velika sala, koja će imati 150 sedećih mesta i planirana je za održavanje različitih programskih sadržaja biblioteke, ali i programe drugih korisnika isključivo sa kulturnim sadržajima. Direktor Trifunović je posebno naglasio da će novi objekat biti u potpunosti prilagođen potrebama korisnika, pre svega dece i mladih, naravno i svih ostalih građana, a posebno se vodi računa da objekat bude dostupan i licima sa posebnim potrebama. Dr Trifunović je istakao i iskustva svetskih biblioteka u tome da se približe korisnicima uređenjem enterijera, savremenim i odgovarajućim mobilijarom, ali i izgledom zgrada, koje su uglavnom pravljene namenski za potrebe biblioteka u strogom centru lokalnih zajednica. Drugi prioritet je da novi objekat sa 3.128 kvadrata korisne površine treba da bude isključivo namenjen za potrebe biblioteke. Bilo je glasina pre početka izgradnje, da bi skoro polovina prostora bila iskorišćena i za druge namene. Novi objekat će biti sastavljen iz više objekata-kocki, a imaće i svoje dvorište koje će biblioteka moći da koristi za organzovanje svojih programa, ali i drugih kulturnih sadržaja. Projektom su zadržane i zelene površine, najveći deo.

Ima mnogo detalja koji nisu u potpunosti definisani i čije se rešavanje i eventuana izmena očekuje u hodu. O izvesnim aspektima idejnog rešenja, govorio je i njegov tvorac arhitekta Momir Radišić.

Na samom kraju, treba istaći da su ovakvi namenski objekti, građeni za potrebe biblioteka prava retkost u Srbiji i da nije nikakvo čudo da je Ministarstvo kulture Republike u svojoj Strategiji za razvoj kulture u Srbiji 2017 – 2027. posebno istaklo značaj i rad čačanske, kao i valjevske biblioteke.

Nadamo se da će zgrada nove biblioteke u potpunosti ispuniti svetske standarde kada je u pitanju bibliotečka delatnost, da će Čačak imati reprezentativan objekat za smeštaj građe i izvora, za korišćenje građe i izvora, za stručni rad osoblja, za javne programe, za izložbe knjiga i za opšte namene.

 

Dušan Darjević

Foto: Gradska biblioteka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.