Grad Kultura

SA I BEZ LETNJIH DANA KULTURE

Završnica Letnjih dana kulture 2015
Završnica Letnjih dana kulture 2015

SA I BEZ LETNJIH DANA KULTURE

 

Nakon deset godina, ovog leta ostali smo bez manifestacije „Letnji dani kulture“, čiji pokrovitelj je bio Grad Čačak, a organizator čačanske institucije kulture. Ovaj tekst je samo uvod u istraživanje, da li nam treba i kakva, gradska kulturna krovna manifestacija, koja bi objedinila sva gradska dešavanja tokom leta

 

Pre deset godina Čačak je dobio manifestaciju „Letnji dani kulture u Čačku“ sa ciljem da se unapredi kulturni život u gradu tokom letnjih dana. Manfestacija je imala za cilj da tokom leta, kad većina institucija radi smanjenim intenzitetom, afirmiše autore, pojedince, udruženja i organizacije i njihove projekte. Kao autonoman autorski projekat u okviru Letnjih dana kulture nastaje i Festival „Karusel“, kao pionirski poduhvat i primer vaninstitucionalnog delovanja, ali u punoj saradnji sa institucijama kulture. Pored ovog projekta, koji je izrastao u manifestaciju od posebnog značaja za kulturu grada, Letnji dani su imali i brojne druge muzičke, likovne, vizuelne, filmske, dramske i druge sadržaje. Manifestacija je imala svoj Odbor sastavljen od predstavnika institucija kulture i Turističke organizacije Čačak, ali i uglednih kulturnih pregalaca iz Čačka, svoj statut, žiri koji je nagrađivao najbolje i svoj skroman budžet (poslednjih godina 900.000 dinara, bruto). Institucije kulture su se u organizaciji smenjivale na svake dve godine. Programi su se birali na osnovu konkursa na kome su učestvovali pojedinci i udruženja, organizacije. Ovakav način rada je iz mnogih razloga bio sve teže održiv, zbog raznih prepreka; finansijske i pravne prirode, ali i zbog prevaziđenosti ovakvog koncepta. Poslednje dve godine Gradskoj upravi, kao osnivaču, od strane organizatora u poslednje dve godine – Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, žirija manifestacije, učesnika, podneto je više zahteva za unapređenje i dalji razvoj manifestacije. Konkretnog odgovora nije bilo, ove godine nije raspisan konkurs za učešće na manifestaciji, a leto je počelo bez novih rešenja.

13996024_313331352347312_4016115482089789726_oDok se ne nađe neko racionalno i funkcionalno rešenje, od nečeg treba krenuti i početi, a ovaj predlog je samo jedan od mogućih pravaca istraživanja kako do manifestacije koja bi objedinila kulturne potrebe građana tokom letnjih dana i ponudila različite kulturne sadržaje za sve generacije.

Za manifestaciju je potreban novi pravni okvir pre svega. Osnivač manifestacije, kao i do sada bio bi Grad Čačak, manifestacija bi uključila sva relevantna kulturna dešavanja koja već postoje tokom letnjih dana, muzičke programe i festivale poput „Priče“, „DUK-a“,  „Karusela“, muzičkog programa Doma kulture tokom avgusta, ali i programe po pozivu, kao i one odabrane na konkursu. Organizator, bar u prvim godinama bi bio Dom kulture, zbog iskustva u organizovanju velikih manifestacija, potrebne tehnihe i ostale logistike. Manifestacija bi imala svoj odbor, koji bi programe birao po pozivu, ali i na osnovu konkursa koji bi afirmisao projekte mladih i neafirmisanih izvođača. Pored već etabliranih muzičkih programa, ali i alternativnih sadržaja, poput programa koji nude Dani urbane kulture – popularni DUK, bili bi uključeni i drugi kulturni sadržaji iza kojih stoje institucije kulture i druga kulturna i umetnička udruženja i organizacije.

Nedavno gostovanje Dramskog teatra na Vasiljevskom iz Sankt Petrburga u Domu kulture, a povodom Festivala „Priča“, je samo potvrdilo činjenicu da je Čačanima tokom leta potreban i kvalitetan dramski program, pozorišne predstave u izvođenju relevantnih stranih pozorišta i teatarskih trupa. Nekada je u Čačku, sve do ratnih dešavanja devedesetih, tokom leta gostovalo zagrebačko pozorište „Histrion“ – teatarska trupa Relje Bašića i to sa velikim uspehom.

Nikako ne treba zaboraviti ni brojne mlade čačanske glumce, studente i one koji su završili studije na brojnim akademijama i fakultetima, finansijski podržati produkciju jedne predstave koja bi se igrala u nekom ambijentalnom prostoru na otvorenom, a gostovala tokom leta i u drugim mestima Moravičkog okruga. Čačku je tokom leta poreban i kvalitetan filmski program na otvorenom. Naravno, velika pažnja se sve više posvećuje i programima za decu i mlade, a tokom leta su atraktivne i brojne fotografske i likovne izložbe, a Čačak zaslužuje i jedan veliki letnji karneval, poput onih koji se organizuju širom Evrope.

Sve su ovo samo početne ideje o kojima treba razmišljati i oko kojih treba okupiti sve relevantne faktore kulturnog života u Čačku. U narednim brojevima Čačanskog glasa o modelu budućih „Letnjih dana kulture“, govoriće predstavnici Gradske uprave, zaposleni u kulturnim institucijama, stvaraoci, mladi, predstavnici udruženja građana.

 

Dušan Darijević, novinar i dugogodišnji učesnik „Letnjih dana kulture“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.