Kultura Kultura

БОЈАН ЂОРЂЕВ И СИНИША ИЛИЋ СЕЛЕКТОРИ 31. МЕМОРИЈАЛА НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋУ Уметничкој галерији ,,Надежда Петровић“ јуче је одржана конференција за новинаре поводом најаве 31. Меморијала Надежде Петровић, под називом  ,,Гестови, знакови живота . Конференцији су присуствовати селектори Бојан Ђорђев и Синиша Илић, као и Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије  ,,Надежда Петровић“ и Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка који су и дали уводну реч .

Након обележавања двоструког јубилеја – 60 година Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“ и 30. Меморијала Надежде Петровић као и великог успеха изложбе од пре две године, Савет Меморијала, желећи да Меморијал задржи референтно место за модерне визуелне форме, у разматрању предлога за овогодишње издање одлучио се за концепцију коју је предложио селекторски тим – Бојан Ђорђев и Синиша Илић са чијим уметничким стваралаштвом је публика имала прилике да се упозна на изложбама претходних година.  

Савет Меморијала одабрао је предлог под називом ,,Гестови – знакови живота”, желећи да помери границе кустоских пракси у смеру разматрања актуелних тема из свих области наших живота – од политичких, еколошких, уметничких, социолошких, климатских до прелаза у дигиталну сферу, дакле  разну актуелну проблематику, која се одражава кроз уметничке наративе, а полазећи од геста препознатог на слици ,,Море” Надежде Петровић.

-Теме које Гестови, знакови живота предлажу иду преко националних и  регионалних оквира, постављајући питања везана за егзистенцију и разматрају свет и друштвено политички оквир као место узрочно-последичних догађаја које гестови откривају и деконструишу. Тако се питање уметничког геста у овом издању Меморијала као „знака живота“ може разумети као егзистенцијално питање, али и покушај, можда на тренутак, суспензије и стављања у други план, локалних, атомизованих тема, да бисмо им пронашли место, препознали их у панорамској слици друштва – истичу селектори.

Ове године Меморијал се одржава од 1. октобра до 10. новембра 2022. године. Учесници су: изведбена скупина BADco. Весна Весић, Борјан Грујић, Тина Гверовић, Богдан Ђукановић, Урош Звиздић, Бен Каин (Ben Cain), Надежда Кирћански, Неда Ковинић, Синиша Лабровић, Стефан Лукић, Ола Маћевска (Ola Maciejewska), Јелена Милићевић, Ана Миљанић, Анастасија Павић, Катарина Поповић, Марко Тирнанић, Влатка Хорват као и Иван Кожарић, Надежда Петровић и ученици Гимназије, Уметничке и Техничке школе из Чачка са заједничким радом насталим кроз процес радионице коју ће водити Бен Каин.
За више од 60 година трајања овог својеврсног споменика великој српској сликарки на меморијалима је излагало преко 600 уметника и уметничких група из земље и иностранства а сарађивало преко 150 кустоса, критичара и теоретичара.

Извор: Ча глас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.