Dragačevo Region

„БРАТСТВО“ ИЗ ДЉИНА ОБЕЛЕЖИЛО 50 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ОПСТАЛИ ЗАХВАЉУЈУЋИ БОРБЕНОСТИ И УПОРНОСТИ

У Лучанима је 24. јуна пригодном свечаношћу обележено 50 година од оснивања Спортског друштва „Братство“ из Дљина. Прослави су присуствовали бивши играчи, спонзори и пријатељи клуба.

Пре почетка званичног програма, минутом ћутања одата је пошта свим преминулим оснивачима, тренерима и играчима Спортског друштва „Братство“ из Дљина.

У име домаћина, присутне госте је поздравио Милић Домановић, један од оснивача „Братства“, указујући на значај формирања оваквих спортских клубова у сеоским срединама, посебно у тим временима, када млади нису имали тако пуно могућности да се квалитетно забаве и друже. Он је подсетио да су почетком 1972. године на иницијативу Савеза организација за физичку културу општине Лучани покренуте  активности за формирање сеоских спортских друштава у свим већим сеоским центрима у драгачевском крају. Исте године, већ у априлу и почетком маја формирано је 10 спортских друштава која су убрзо почела да се такмиче у оквиру „Драгачевске лиге“. Омладинци Дљина тада су наступали за екипу „Феријалца“, заједно са младима из Ђерађа и Крстаца. Спортско друштво „Братство“ Дљин је основано 21. јула 1973. године, а Оснивачку скупштину је сазвао Вилиман Јанковић, тадашњи председник МЗ Дљин.

Циљ оснивања спортских клубова тих давних година био је да се обогати културно-забавни и спортски живот малих места и то под вођством омладинских организација. У том периоду, на иницијативу Месне заједнице Дљин и ми смо се одважили да формирамо Спортско друштво „Братство“ и то са четири дисциплине – шах, стрељаштво, одбојка и фудбал, што је за то време био куриозитет. Имали смо, наравно, и успоне и падове у такмичарском и другом делу, али смо уз велику борбу и пожртвованост опстали и до данас. Педесет година спортског клуба је у људском веку две трећине живота, а у развоју спорта и културе то је, можда, само трептај. Желим да поручим новим генерацијама да спорт треба да буде празник за њих и њихове породице, да се квалитетно друже, без конфликата и у духу толеранције, да све то буде на неком вишем нивоу, онако како се спорт доживљава у свету – рекао је Домановић, посебно наглашавајући да су сви некадашњи играчи „Братства“ из Дљина постали веома добри, исправни људи који су изградили успешне каријере и који су увек, без обзира где их је животни пут водио, у срцу увек носили свој клуб и све оно што су од њега добили.  

Поводом значајног јубилеја, Фудбалски савез Општине Лучани  је одлучио да Фудбалском клубу „Братство“ из Дљина додели „Златну плакету“ за постигнуте дугогодишње резултате у такмичењу и огроман допринос развоју, унапређењу и афирмацији фудбалског спорта на територији Општине и шире. Признање је уручио председник Фудбалског савеза Општине Лучани Добривоје Терзић.

Фудбалски клуб „Братство“ је код Фудбалског савеза Србије регистрован 1980. године. Прву управу клуба сачињавали су: Вилиман Јанковић, Павле Обрадовић, Милић Домановић, Стеван Обрадовић, Десимир Ђедовић, Душан Јанковић и Радојле Вучићевић, тако да се они могу сматрати оснивачима Спортског друштва „Братство“ из Дљина.

Историјат и такмичарски резултати Спортског друштва и Фудбалског клуба „Братство“ представљени су у књизи Велимира Плазинића „50 година Фудбалског клуба Братство из Дљина“, коју је поводом јубилеја издала Библиотека Општине Лучани у Гучи.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.