Dragačevo Region

Обележавање Дана Културног центра у Гучи и Сабора трубача

У част обележавања годишњице одржавања Првог сабора трубача и прославе Дана Културног центра у Гучи ће овог викенда загрмети трубе

Култура и традиција које се негују већ више од шест деценија

Поводом дана установе и обележавања 62. годишњице одржавања Првог сабора трубача, који се одржао давне 1961. године, Културни центар општине Лучани у Гучи припремио је  богат програм. 

У празничној недељи препуној садржаја грађанима су доступне бесплатне представе, забаве за малишане на отвореном и јесењи маскенбал, док ће у суботу, на Покров Пресвете Богородице, 14. октобра бити приређена пригодна свечаност, па ће из центра трубачке престонице загрмети трубе, најављујући велико славље.

Културни центар као носилац свих културних дешавања у општини Лучани и оганизатор културно-уметничког програма Сабора, приредиће пригодну свечаност на којој ће учествовати:

•„Тимочки весељаци“, Књажевац – најизворније музицирање на 62. Драгачевском сабору трубача

•Миленко Филиповић, Ужице – труба публике на 62. Драгачевском сабору трубача

•„Драгачевски подмладак“,  Гуча – најбољи млади оркестар на 62. Драгачевском сабору трубача

•Марко Трнавац, Мршељи – најизворније музицирање на 61. Драгачевском сабору трубача

•КУД „Абрашевић“, Гуча

•КУД „МБ Наменска“, Лучани

•Певачке групе из Драгачева

Такође, током целог дана у центру Гуче биће организована и продајна изложба традиционалних производа и рукотворина.

О Драгачевском сабору трубача

14. октобра 1961. године почео је Први сабор трубача у Гучи на којем је учествовало свега четири локална оркестра. Како су године, деценије, пролазиле Сабор је растао, развијао се и почео да живи за себе, неким својим животом. Прича једну посебну причу већ више од шест деценија. Свака година је нова страница исписане саборске историје коју с поносом препричавамо и преносимо с генерације на генерацију.

Не бежећи од традиције, чувајући оно што је изворно, а то је трубаштво, прилагођавамо се и новим трендовима, свим узрастима, привлачимо нову публику која поред чаробног звука трубе ужива и у модерним ритмовима.

Ове године, за 62. Драгачевски сабор трубача, померили смо границе и превазишли сосптвена очекивања. Уз свесрдну подршку продукције овогодишњег Сабора – Скајмјузика, показали смо да наша публика једнако ужива како у традиционалним, тако и у модерним музичким стиловима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.