Društvo Grad

ЗАМЕНА СЕЗОНСКОГ ЦВЕЋА И ПОДСАДЊА СТАБАЛА

АКТИВНОСТИ ЈАВНО КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА “ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО”

У оквиру својих редовних активности Јавно комунално предузећеГрадско зеленилоје заменило пролећне расаде цвећа са јесењим. Јесења расада подразумева замену цвећа, као и сваке године, у центру града, парковима, жардињерама, на Љубићком кеју, а углавном, преовладава виола триколор, јер добро подноси ниске температуре, каже за наш лист директор овог јавног предузећа Дејан Ћосић.

Управо протеклих дана вредни радници “Градског зеленила” су уклонили пролећну расаду цвећа са рондела, зелених површина, паркова, у центру града и на Љубићком кеју. Јесења расада, у којој доминира виола триколор, је цвеће које подноси ниске температуре и може да презими у нашим условима, а вегетациони период је до краја априла, или почетка маја. Виоле су посађене готово на свим планираним површинама у центру града, парковима, жардињерама, а ускоро ће садња бити завршена и на Љубићком кеју. Иначе, на кеју је око 400 квадратних метара под цвећем, а у центру града 1.600, односно, укупно је 2.000 квадратних метара под цветним ронделама.   

– Временски услови погодују за замену сезонског цвећа. Осим на површинама које су предвиђене планом и програмом, и у Булевару Вука Караџића заменићемо цвеће у саксијама на разделном остврву. “Градско зеленило” је за јесењу садњу, заједно са продајом, спремило 80.000 комада сезонског цвећа. Укупно ће бити посађено око 60.000 комада расаде, углавном виоле триколор – каже Дејан Ћосић, директор ЈКП “Градско зеленило”, напомињући да се осим за потребе Града, ово јавно предузеће бави и производњом расаде, коју грађани могу купити у њиховим малопродајним објектима.

Поред тога, у току је јесења садња, односно, замена осушених стабала у дрворедима и парковима. 

– Још увек није стигао требован дендро материјал за јесењу садњу. Планирали смо подсадњу стабала у дрворедима и парковима, и садњу на неким новим површинама, али не на великим, као протеклих година. Део дендро материјала из погона ЈКП “Градско зеленило”, биће спреман за продају, као и сезонско цвеће. Недавно су радници “Зеленила” посадили 12 стабала кугластог јасена, у Улици цара Душана, у склопу уређења ове саобраћајнице. Наручилац радова је предузеће “Штрабаг”, огранак “Путеви Чачак” – каже Ћосић.

Директор напомиње да од 1. новембра почиње и одржавање путева у току зимског периода, односно, уклањање снега и посипање агрегата, као још једна важна делатност овог предузећа, за коју је задужена Зимска служба. Са расположивом механизацијом и људством предузеће је потпуно спремно за рад у предстојећим зимским условима, и обезбеђено је довољно агрегата и соли. Утврђена је динамика за више од 200 километара некатегорисаних путева, другог реда одржавања. Поред ових активности, предузеће спроводи и ванредне активности по налогу Комуналне инспекције.

– Наравно, када временски услови дозвољавају, упоредо се бавимо и осталим пословима. Ове године планирамо и орезивање стабала у Булевару Вука Караџића, где имамо платане, који се неконтролисано шире, као и у Немањиној улици. Орезивање је актуелно по престанку вегетације, а неколико врста може да се орезује и у току вегетације, као липа, или платан. На пример, прошле године су временски услови дозвољавали орезивање и уклањање стабала, а истовремено је Зимска служба била ангажована на чишћењу некатегорисаних путева. На већим надморским висинама, у селу Брезовица, на Јелици и Каблару, било је 50 сантиметара снега, а температура у граду је била у плусу. Све док су температуре до минус четири можемо да се бавимо и орезивањем стабала по граду, што је не само изводљиво, већ и оправдано – објашњава Дејан Ћосић.

Директор подсећа да “Градско зеленило” изводи и радове по уговору за рушење нелегалних објеката у граду. У Бирчаниновој улици су завршени радови, а тренутно се изводе у Синђелићевој, код Белвија.

Н. Р.

Фото: ЈКП “Градско зеленило”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.