Grad Zdravstvo

ЧАЧАК ДОМАЋИН 3. КОНГРЕСА УДРУЖЕЊА ХЕРНИОЛОГА СРБИЈЕ – УЧЕСНИЦИ И СТРУЧЊАЦИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

У Чачку је данас почео 3. Конгрес Удружења херниолога Србије (УХС). На овом стручном скупу, једном од највећих и најважнијих у дугој историји хирургије у нашем граду, учествују и тројица хирурга из Кине, двојица из Швајцарске и хирург из Белгије, као и њихове бројне колеге из Србије и суседних земаља. Конгрес траје два дана и на њему ће своје стручне радове представити око 40 хирурга. Како је истакнуто на конференцији за новинаре, која је одржана прошлог четвртка у чачанској Општој болници, веома значајно је што ће учесници разменити искустава и знања, укључујући и она о најновијим методама у херниологији.

Обраћајући се колегама и гостима приликом свечаног отварања Конгреса херниолога у Научно-технолошком парку, директор Опште болнице прим. др Дејан Дабић, који је и председник Организационог одбора овог скупа, захвалио је на поверењу да Чачак буде домаћин важног скупа, на који су дошли еминентни стручњаци у овој области.

Др Дејан Дабић

– Наше колеге из Кине, Швајцарске и Белгије су, заиста, велика имена у овој области хирургије. Изузетна ми је част и задовољство што можемо да их угостимо – рекао је др Дабић и свима пожелео угодан боравак у Чачку.

Председник Удружења херниолога Србије прим. др Бојан Радовановић, подсетио је да је Удружење настало пре више од 20 године, са жељом да се допринесе променама и унапређењу хирургије кила у Србији. Због пандемије Ковида 19 није обележена важна годишњица, тако да је Конгрес у Чачку део јубилеја.

Др Бојан Радовановић

– То је дуг период, доста смо радили. Организовали смо више од 20 догађаја, два Конгреса, пуно операција уживо… Кажем, то је дуг период, многи људи више нису са нама, па и ми смо сви старији. Зато се овај састанак зове „Прошлост и перспективе“, биће посвећен и будућој реорганизацији хирургије кила у Србији – најавио је, поред осталог, др Радовановић, уз велику захвалност колегама из Европе и Кине „који су свих ових година помагали да се стручност наших хирурга одржи на завидном нивоу“.

У име Српског лекарског друштва присутне је поздравио др Небојша Радовановић, који је у стручном делу Конгреса презентовао рад „Улога војних хирурга у раном развоју хирургије кила у Србији, средином и крајем 19. века“.

Др Небојша Радовановић

Према најавама, на Конгресу учествује око 80 хирурга, чија је ужа специјалност хирургија кила трбушног зида. Организовање Конгреса херниолога подржало је и Министарства здравља Србије. Поред Опште болнице суоргиназатори су Град Чачак, Српско лекарско друштво и Удружење херниолога Кине.

В. Т.

БОЛНИЦА ЋЕ ДОБИТИ НОВИ ХИРУРШКИ БЛОК

У име Града Чачка, учесницима Конгреса добродошлицу и успешан рад пожелео је заменик грдоначелника Владан Милић:

Владан Милић

– Немерљив је значај стручног усавршавања и праћења савремених научних токова. Драго ми је да је Чачак домаћин овог скупа, захваљујући Општој болници Чачка, директору др Дабићу и Удружењу херниолога Србије. Заједно са Министарством здравља и Владом Републике Србије,  Град Чачак је обезбедио да у скоријој будућности наша болница добије нови хируршки блок, чиме ће и стручни рад бити значајно унапређен, на радост свих грађана Чачка – рекао је Милић, истичући велику пожртвованост свих здравствених радника за време пандемије и изузетну сарадњу током овог периода.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.