Kultura

ČAČAK NOĆU I DRUGE FILMSKE PRIČE – INTERAKCIJA 2017

ČAČAK NOĆU I DRUGE FILMSKE PRIČE – INTERAKCIJA 2017

U sredu, 7. decembra, u okviru programa proslave Dana grada, u velikoj sali Doma kulture, prikazani su dokumentarni filmovi, nastali na 12. izdanju Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“, u organizaciji NFC „Filmart“ iz Požege.

Publika u Čačku je videla prvo dokumentarni film o „Interakcji 2017“, u kojem su o filmskom kampu govorili organizatori i učesnici, kojih je ove godine bilo iz više od dvadeset zemalja iz svih krajeva sveta. Svakog avgusta, evo već dvanaest godina, posećuju mladi filmaši iz celog sveta gradove zapadne Srbije, gde nastaju interesantni dokumentarni filmovi na izabrane teme. Do sada je snimljeno 42 filma, a mnogi od njih su postigli zapažen uspeh i na međunarodnim filmskim festivalima.U avgustu ove godine, međunarodne studentske filmske ekipe od pet članova, uz pomoć lokalnih vodiča, snimale su tokom sedam dana dokumentarce na temu „Mali grad, veliki ljudi“ u Čačku, Užicu i Ivanjici. Nakon završenog snimanja filmovi su montirani u Požegi, a zatim prikazani u ovom gradu i beogradskom Kulturnom centru. Filmovi se prikazuju i u Čačku, Užicu i Ivanjici, gde su nastali i gde su imali podršku lokalnih samouprava, a biće prikazani i na filmskim akademijama zemalja iz kojih su učesnici kampa.
O Interakciji, projektu koji godinama podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, lokalne samouprave, ali i brojni prijatelji i sponzori kampa, govorili su Slađana Varagić Petrović (NFC Filmart iz Požege) i Predrag Živković, izvršni producent kampa. Uručene su i zahvalinice Gradu, zaslužnim institucijama, mediskim sponzorima, ustanovama i pojedincima, koji su pomogli realizaciju „Interakcije“ u Čačku.
Publika je imala priliku i da vidi tri nova dokumentarna filma, koje bez sumnje očekuje i uspešan festivalski život širom sveta, nakon svega.

Prvi je prikazan film „Koraci“, nastao u Ivanjici, rediteljke Anastazije Dobrovske iz Poljske. Ovaj film nastao u rehabilitacionom centru, prati oporavak čoveka teško povređenog u saobraćajnoj nesreći u kojoj je nastradala i njegova supruga. Stradali pokušava ponovo da prohoda uz pomoć stručnog osoblja, a paralelno publika može pratiti i prve korake deteta koje uči da hoda, tu u istom ambijentu.
Ovaj film delimično ispunjava okvire zadate temom, ali je i dobar uvod i šlagvort za naredna dva filma koje smo videli i koji su pravi filmski odgovor na temu, svako na svoj način.

Film „Svitanje“ je o Čačku noću, a pre svega o ljudima koji brinu o gradu i njegovim žiteljima dok većina spava. I pored nemogućnosti da sve zamišljeno i realizuju, filmska ekipa predvođena Haviar Rodrigezom, rediteljem iz Španije, uspela je da, pre svega izrazitim filmskim jezikom i vizuelnim sredstvima, ponudi ubedljivu noćnu panoramu Čačka koji spava, sem onih koji moraju da ostanu budni zbog naše sigurnosti i bezbednosti i onih koji rade treću smenu. Film svakako spada u uspešnije, a snimljene u Čačku. Primer je uspešnog eksperimentalnog filma u nedostatku pune i prave priče, odnosno priče iskazane isključivo vizuelnim sredstvima i autentičnim filmskim jezikom.

Treći prikazani film, „Dolina vladara“, snimljen u Užicu, je po svemu i najuspeliji film ovogodišnje „Interakcije“. Film je nastao u „Dolini vladara“, prigradskom naselju u Užicu, gde je i smešten Dom za stara lica. Vispreni reditelj Efim Graboj iz Izraela i čitava filmska ekipa su uspeli da u dvadeset minuta iznesu ubedljivu, potresnu i na momente duhovitu priču o stanarima doma, koji tu provode svoje poslednje dane, neki na kreativan način, neki još puni žudnje za životom, koji neumitno prolazi. Priča je dobro i temeljno postavljena, a radnja filma prati sva ova živopisna lica, njihove priče, očekivanja i nadanja. Za suze i smeh, prava životna istina, ispričana uprkos neminovnom i skorom kraju učesnika, koji vole život i žive ga najbolje što umeju.

Još jedna uspešna „Interakcija“, koja ide dalje svojim putem u ostvarenju svojih ciljeva.

Dušan Darijević

Foto: Saša Tanasković

Оставите одговор