Kulturni vodič

TAČKA NA USPEŠNU GODINU

TAČKA NA USPEŠNU GODINU

U utorak, 26. decembra, u prijatnom ambijentu Hotel „Beograda“, Gradska biblioteka je organizovala svečanost povodom uspešne radne godine, predstavila je najvrednije čitaoce Pozajmnog odeljenja za odrasle i najavila ambiciozne planove za 2018. godinu, kada se navršava 170 godina od otvaranja prvog čitališta u Čačku

 

Vredan kolektiv Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis”, u skromnim prostornim uslovima, postigao je mnogo u 2017. godini i dočekao da se ostvari višedecenijski san Čačana i zaposlenih u biblioteci da se počne za izgradnjom nove zgrade bibloteke, odnosno adaptacijom nekadašnje zgrade Doma JNA u  Sinđelićevoj 24, a kraj radova se očekuje do kraja 2018. godine. Prijateljima Gradske biblioteke, kulturnim poslenicima, predstavnicima medija i lokalne samouprave, nagrađenim čitaocima  predstavljena je  i imaketa buduće zgrade biblioteke, rad maketara Miša Stojanovića.

Prisutnima se obratila i Milica Dačić, zamenica gradonačelnika, koja je u ime Grada Čačka pozdravila prisutne i iistakla da Gradska biblioteka treba da nastavi uspešan posao na omasovljenju čitalačke publike. Predsednica Upravnog odbora Gradske biblioteke Radmila Rubaković naglasila je da ova ustanova ispunjava sve svoje kulturne i društvene obaveze i poželela vrednom kolektivu da bude još uspešniji u svom poslu, organizaciji rada i stvaralaštvu.

Marija Radulović i Biljana Rajičić  naglasile su vodeći program, da su bibliotekarke Milica Stovrag, Dušica Cibralić, Dušica Brković izabrale pet najvrednijih čitalaca od 3.000 članova Pozajmnog odeljenja za odrasle. Nagrađeni su: Angelina Popović, Sandra Vesković, Anđelija Zoćević, Vitomir Maričić i Milan Lišančić.

Prisutnima se obratio Iidirector Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis” dr Bogdan Trifunović.

Protekla godina je za nas bila veoma uspešna i izazovna. Sedam decenija, od 1946. godine, smo svima na vrh glave sa zahtevom da se reši tzv. problem prostora Gradske biblioteke. Želje i nadanja generacije bibliotekara i rukovodilaca ustanovom su se ispunili ove godine. Dobićemo do kraja 2018. godine zgradu, jednu od najvećih javnih biblioteka u Srbiji. Ovakva zgrada nije napravljena u Srbiji poslednjih 30 godina – rekao je dr Bogdan Trifunović.

Direktor biblioteke nije propustio da istakne i radne uspehe ove ustanove.

U ovoj godini smo imali bogatu izdavačku delatnost, deset izdanja, a poslednje, rađeno u saradnji sa Kancelarijom za mlade, zbirka izabrane poezije mladih čačanskih pesama koja je u štampi. Tu su i časopis, “Glas biblioteke”, ugledna stručna publikacija, Kalendar za 2018. godinu.

Brojni su i iprojekti koji su realizovani, ili se njihova realizacija nastavila u 2017. godini: “Disovo proleće” , “Književne instalacije za e-generacije”, “Otvorena biblioteka”– projekat koji je u ovoj godini dobio svoje police u Gornjoj Trepči, Okružnom zatvoru, “Sigurnoj kući” – mestima na kojima se na novi način komunicira sa onima koji nisu bili u prilici da budu korisnici biblioteke, ili im ona nije bila dostupna zbog hendikepa ili nekog drugog razloga.

Pomenuti su projekti koji se realizuju sa partnerima, Narodnom bibliotekom Srbije i Evropskom kancelarijom u Srbiji, uspeh vezan za KOBIS sistem, najbolji obrt bibliotečke građe u Srbiji.

Gradska biblioteka prati sve modern svetske trendove, a za sve to, kao I druge uspehe je zaslužan tim bibliotekara koji je gradio ime ove uspešne kulturne ustanove.

 

Dušan Darijevic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.