Kultura

OMAŽ BIOSKOPSKOM ŽIVOTU ČAČANA U 2017.

 

Filmski centar Srbije dodelio četiri miliona dinara Filmskom programu Doma kulture za digitalno opremanje velike sale  

Izložba plakata “Filmska 2017. godina” otvorena u ponedeljak, 25. decembra, u srednjem holu Doma kulture, po rečima Milena Alempijevića, urednika Filmskog programa ove ustanove, nastala je kao posledica želje da se na kraju kalendarske godine napravi saldo, podvuče crta, ispod onoga što se radilo u toku godine, a publika podseti na neke sjajne naslove u kojima je bila u prilici da uživa. Izložba se sastoji od distributerskih plakata. Nisu zastupljni oni koji su pokrivali projekcije dokumentarnih filmova, ili filmova prikazanih u specilajizovanim revijama kao što su “Gete fest” ili Francuski filmski karavan.

-Hteli smo da prikažemo ono što najviše podseća na jedan bioskopski život tokom godine i nadamo se da će filmova u sledećoj godini biti mnogo više, i raznovrsnijih naslova. Uz plakate, publika je bila u prilici da u samom holu pogleda i filmske trejlere, male sažetke svih filmova koje smo gledali tokom 2017, kao omaž celokupnom Filmskom program – rekao je Milen Alempijević.

U šetnju kroz 2017. godinu za ljubitelje onih koji vole mrak bioskopske sale i kolektivni doživljaj iluzije sa velikog platna, publiku je poveo Ivan Aranđelović, filmski novinar “Politike”, koji je otvorio izložbu filmskih plakata iz ovogodišnje produkcije. Aranđelović je potvrdio da je filmska 2017, bila vrlo raznovrsna.

Izdvojio je filmove “Ne gledaj mi u pijat”, hrvatske produkcije, koji je obeležio filmske festivale u regionu, trijumfovao na Beogradskom FEST-u, a s druge strane domaći film “Rekvijem za gospođu J”, koji je trijumfovao na FEST-u i srpski je kandidat za Okara, ali neće biti nominovan, pošto su neki drugi, “jači” naslovi ušli u izbor. Ove godine u bioskopskim dvoranama bili su prisutni domaći filmovi i ostvarenja iz regiona, međutim, nisu bili najgledaniji.

TRI NAJGLEDANIJA FILMA U 2017.

Tri najgledanija filma u ovoj godini bila su: “Santa Maria della Salute”, koji je videlo oko 120.000 gledalaca, ali “verovali ili ne”, rekao je Ivan Aranđelović, više gledalaca su imali igrani film “Lepotica i zver”, i film “Mali šef”, u kome su klinci uživali sa svojim roditeljima. Ova tri filma su ostvarila i najbolju zaradu.

-Međutim, bilo je dosta kvalitetnih filmova kao što su “Osmi putnik”, “Jedan Sneško”, ”Toni Erman”, jedna gorka komedija, tu je i film “Na mlečnom putu”, Emira Kusturice, koji je prikazan u Veneciji 2016. Monika Beluči je šetala Beogradom i zaista je lepa, a Emir Kusturica je tu pokazao i da je glumac. To je film našeg najnagrađivanijeg i najtrofejnijeg reditelja, samo petoro autora iz Evrope i sveta može da se pohvali sa dve osvojene “Zlatne palme” u Kanu, a to su braća Dpen…, Ken Louč, Bili Ougust i Emir Kusturica. U godini, kad imate njegov film, ta godina mora biti označena, ipak je on obeležio jedan duži period naše ki nematografije svojim čuvenim filmovima… Sezonu zatvara “Star wors”, poslednji džedaji, koji privlače mladu publiku, akcija i naučna fantastika. Neophodno je da se vratimo bioskopu, iluzijama, da pobegnemo od svakodnevnih problema i mislim da je to suština filma da nas uči da budemo bolji ljudi, da nas uči da razmišljamo, kao što je nekad to, a i dan danas  nas uči književnost. Film nas uči da razmišljamo u slikama, ipak smo mi u 2017, ovo je vizuelno doba, pa hajde da tako bude.

Ovi plakati su prava umetnička dela, ali to otvara neko drugo polje – istakao je kolega iz “Politike” i preporučio publici da pogleda mađarski film “Na telu i duši”, koji je režirala Eniti Ildiko, a tumači i glavnu ulogu, za koju je dobila nagradu Evropske filmske akademije, kada je trijumfovao švedski film “Kvadrat”, pobednik u Kanu.

ČETIRI MILIONA FILMSKOM PROGRAMU ZA KUPOVINU DIGITALNE TEHNIKE OD FILMSKOG CENTRA SRBIJE

Zahvaljujući konkursu koji je, po rečima  Milena Alempijevića, jako dobro razrešen u korist Doma kulture, Filmski program ove ustanove dobio je četiri miliona od Filmskog centra Srbije, a očekuje se i podrška Grada u solidnom iznosu, tako da je urednik ovog programa uveren da će se već polovinom naredne godine biti instalirana kompletna digitalna oprema u velikoj sali, a 2019. i 3D nadgradnja, tako da će mlađi, koji vole 3D filmove moći da uživaju u ovim žanrovima.

– Jedna sala kao što je naša, u gradu sa ovoliko stanovnika, zaista bi trebala da bude reprezentativna. Uz želju da naredne godine imamo malo obimniji i raznovrsniji program, uz pomoć nove tehnike koju ćemo kupiti, želimo da nas, ne samo sentimentalno podseća na doba kada su u ovom gradu postojala dva bioskopa sa super repertoarima, nego da prati trendove, i da gledamo istog dana ono što se premijerno prikazuje u Beogradu. Sa digitalizovanom dvoranom, tehnološki vrhunski opremljenom, imaćemo mogućnost da udovoljimo zahtevima naših prijatelja distributera. Prikazani su i dokumentarci, već četiri godine imamo jako dobru saradnju sa “Beldoksom”, koji prezentuje dokumentarne filmove, ali nismo izdvajali pojedinačne plakate zato što to nisu distributerski plakati – istakao je Milen Alempijević i na pitanje koji su filmovi imali nabolji odziv čačanske  publike odgovorio da je od domaćih ostvarenja to bio definitivni film definitivno “Santa Maria della Salute”, kao jedan od domaćih blokbastera, ali i animirani filmovi, što je lep trend, kao što su “Grozan ja”, treći deo “Mali šef”, a od igranih treba pomenuti “”Anu Karenjinu” i “Matildu”.

Alempijević u razgovoru za “Glas”napominje da će u narednoj godini posebno insistirati na tome da se nastavimo sa prikazivanjem evropskih filmova da bi publika koja je možda zahtevnija i obaveštenija, došla do onih filmova čija je umetnička vrednost neprikosnovena u odnosu na blokbastere, koji imaju visoku komercijalnu vrednosti. U tom kontekstu za njega je otkriće nekoliko sjajnih mađarskih filmova, koji su došli iz kinematografije koja je u neverovatnom usponu. Nakon izložbe prikazan je triler “Poslednji posao”, a Ivan Aranđelović je u utorak održao i predavanje o filmskim žanrovima.

POČETAK GODINE SA NAJBOLJIMA

Filmski program će u januaru započeti ciklusom filmova pod nazivom “VIP kinoteka”, pod pokroviteljstvom ovog mobilnog operatera. Pošto naša Kinoteka kreće u digitalnu restauraciu nekih važnih naslova srpske kinematografije, 29. januara u velikoj sali će biti prikazan restaurirani, kultni film Slobodana Šijana “Ko to tamo peva”, a u februaru film “Druga strana svega” Mile Turajlić, kojoj je 3.500 ljudi aplaudiralo u “Sava centru”, a to je film za koji se i danas traži karta više. To je prvi i najznačajniji srpski dokumentarac koji je dobio najveću i najznačajniju nagradu u Amsterdamu. U martu nas očekuje film “Skver”, pobednik Kanskog festival, najavio je Alempijević.

Zorica Lešović Stanojević

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.