Društvo

ЧАЧАНИ ДРУГИ НА „СВЕТИОНИКУ ЗНАЊА“

Тим из Чачка освојио је друго место на „Светионику знања“ 


Финално такмичење „Светионик знања“ одржано је на Авали од 26. до 28. новембра, а тим из Чачка заузео је друго место.


Чачански тим су чиниле средњошколке: Тијана Вучетић, Кристина Рајић, Тијана Вукашиновић и Ирена Вучковић са координаторком Канцеларије за младе Марјаном Петронијевић.


Међу осам најбољих тимова средњошколаца из читаве Србије који су се такмичили са идејама којима желе да унапреде средине из којих долазе, победу је однео тим из града Шапца са пројектом „Yummy“, који има за циљ информисање младих о значају здраве исхране. 


Другопласирани тим је тим из Чачка са пројектом „Флорин кутак“ који има за циљ развој еколошке свести код младих кроз опремање еко учионице, култивисање простора и садњу дрвећа, а фокус самог пројекта су креативне еколошке радионице за младе. Поменути простор би остао на коришћење младима, школама и свима који би у природном амбијенту, на отвореном желели да одржавају едукативне радионице. 


Гласање је подразумевало три сегмента: гласање публике, партнерских организација и стручног жирија.

Наш тим освојио је срце публике која је убедљиво гласала за нас и довела нас на прво место. На крају су нијансе одлучиле између првог и другог места – кажу чланице чачанског тима.

 
Трећепласирани тим је тим који долази из Вршца са пројектом „Култура под брегом“ у оквиру којег планирају одржавање културних и едукативних програма за младе из Вршца како би промовисали културу свог града. 


Прва награда је 250.000 динара за реализацију пројекта коју обезбеђује Ерсте банка. Захваљујући књижарама „Booka“ и „Службени гласник“ омогућене су награде и за друго и треће место. Такође, прва три тима добила су и јавну презентацију која има за циљ промоцију најбољих тимова на локалном нивоу, а учесници су добили и персонализоване Европске омладинске картице.

 
Стручни жири био је сачињен од представника Ерсте банке, Делта Холдинга, „Delhaize“ Србије. На завршном догађају присуствовала је и Снежана Жугић в.д. помоћник Министра за омладину и спорт. 

Канцеларија за младе града Чачка је партнерска организација овог такмичења и поносни смо на наша досадашња учешћа на такмичењима. Ове године су девојке из Чачка заиста заблистале, о чему сведочи чињеница да су у конкуренцији од 15 градова, најпре изабране у топ осам, а затим и освојиле 2. место. Град Чачак има чиме да се поноси – истичу активисти Канцеларије за младе.

 
„Светионик знања“ је пројекат који спроводи Асоцијација за Афирмацију Културе – АСК, а који подстиче средњошколце да кроз креативан и поучан вишемесечан рад савладају основе писања пројеката, као и њихово презенетовање. Пројекат „Светионик знања“ представља такмичење 60 средњошколаца из 15 локалних заједница подељених у тимове и финансиран је од стране Министарства омладине и спорта. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.