Društvo Kultura

ЧАЧАНИ УЖИВАЛИ У ДЕЛИМА ПЈАЦОЛЕ И МАРКЕЗА

ОДРЖАН КОНЦЕРТ КРАГУЈЕВАЧКОГ АКАДЕМСКОГ ОРКЕСТРА АКОРДЕОНИСТА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА – 50 ГОДИНА ДОМА КУЛТУРЕ

У оквиру обележавања јубилеја – 50 година Дома културе Чачак, а у организацији Музичког програма, прошлог четвртка, 2. децембра, у великој сали је уприличен концерт Крагујевачког академског оркестра акордеониста. Чачанска публика је уживала у маестралном извођењу дела Пјацоле и Маркеза. Ансамблом, који чини више од 30 солиста, превасходно на хармоници, али и на клавиру, бубњевима, бандонеону, харфи, флаути, дириговао је професор Предраг Костовић.

Крагујевачки академски оркестар акордеониста основан је 2018. године са циљем промовисања музике за хармонику, а за кратко време је остварио велики број наступа у земљи и иностранству. На међународном такмичењу у Пули освојио је прву награду, као најуспешнији учесник, а успешно сарађује и са познатим солистима који наступају, као гости на концертима Крагујевачког академског оркестра акордеониста. Оркестар води професор Предраг Костовић, који ради као наставник хармонике и диригент оркестра у средњој музичкој школи “Др Милоје Милојевић”. Професионалну каријеру паралелно наставља и на катедри за хармонику ФИЛУМ-а у Крагујевцу и већ деценију и по успешно се бави и академским и уметничким радом.

Чачанска публика је, прошле седмице, у великој сали Дома културе, поводом прославе јибилеја – 50 година ове установе, имала прилику да чује и ужива у програму састављеном од композиција латиноамеричких композитора Астора Пјацоле и Артура Маркеза.  

– Латиноамеричка музика је у последњих двадесетак година постала феномен на свим концертним сценама широм Европе. Томе је, наравно, пуно допринео Астор Пјацола, чију смо стогодишњицу рођења прославили ове године. Програм су чиниле његове композиције писане у стилу и по угледу композиција класичног жанра. Познат је као мајстор танга, али ми смо одабрали мање познате композиције. Иначе, имамо сјајног момка на бандонеону Петра Миркова, који свира тај изворни аргентински инструмент, са врло специфичним звуком и веома широким дијапазоном динамичког нијансирања – рекао је за наш лист професор Предраг Костовић.

Крагујевачки академски оркестар акордеониста извео је и дело “Дансон бр. 2”, као и “Дансон бр. 7”, мексичког композитора Артура Маркеза.  

– Други “Дансон” је композиција коју скоро сви озбиљни оркестри у Европи имају на свом репертоару. Композитор који изузетно лепо комбинује и сензуалну мелодику и веома оштре и карактерестичне латино ритмове. То је програм који ће се наћи и на нашем CD-u који је завршен, само чекамо да стигну ауторска права – најавио је професор Костовић.

Професор Предраг Костовић је основно и средње образовање стекао у Крагујевцу, а потом је 1991. године усписао студије хармонике на престижном Конзерваторијуму П. И. Чајковски у Кијеву, у Украјини и завршио их 1995. Упоредо са студијама хармонике показао је и велико интересовање за дириговање. Иначе, први је магистрант ФИЛУМ-а Крагујевац, 2011. године, у класи чувеног професора Радомира Томића.  

Н. Р.

Фото: Н. П.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.