Društvo

ČAČANIN POBEDNIK „KOSIDBE NA RAJCU“

Vuk Vučković (21), iz Preljine kod Čačka, pobednik je ovogodišnje „Kosidbe na Rajcu“, turističke manifestacije kojom se na ovoj planini iznad Ljiga tradicionalno obeležava kraj košenja livada, te čuva sećanje na mobe, kada su se u obavljanju teških poljskih radova seljani međusobno ispomagali. Vuk, koji peti put učestvuje na „Kosidbi“, a ovo mu je drugi trijumf, najbolji je, po oceni stručnog žirija, od 21 kosača iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

Drugo mesto osvojio je Mario Prljević sa Kupresa, a treće Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca. U revijalnom delu „Kosidbe“, najbolji je bio Drago Ivanić iz Bosanskog Petrovca, koji je postao đidija – kosač koji najbolje kosi i koji se izdvaja po lepoti nošnje, pesmi, igranju u kolu…

– Moj stric Milan nekad je na Rajcu pobeđivao, a ja sam nastavio tu tradiciju – ponosno kaže Vuk Vučković. – Odmalena kosim, kod kuće treniram, da budem u kondiciji, pa ne čudi što osvajam nagrade. Inače, član sam ekipe sa Rajca koja se u košenju livada takmiči na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Po struci sam kuvar i imam firmu za preradu mesa. Na „Kosidbi na Rajcu“ učestvovao sam još kao sedmogodišnjak, u revijalnom košenju.

Ni kiša ni neuobičajeno hladno vreme za sredinu jula nisu sprečili mnogobrojne posetioce da dođu na ovogodišnju „Kosidbu na Rajcu“. Manifestacija već 47 godina, prve nedelje po Petrovdanu, okuplja najbolje majstore otkosa, koji se nadmeću za prestižnu nagradu – „Zlatnu kosu“.

– Nije „Kosidba na Rajcu“ samo takmičenje kosača, već prikaz tradicije – kaže Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig. – Od okupljanja kosača, otkivanja kosa, zdravičara, trubača i vodonoša do kosačkog ručka na travi, koji obiluje đakonijama – od pita do narodnih, gotovo zaboravljenih jela i specijaliteta. Koliko je „Kosidba“ postala značajna turistička manifestacija u Srbiji, najbolji je dokaz mnoštvo posetilaca, uprkos veoma lošem vremenu, koji su došli da vide najbolje majstore otkosa, od kojih samo jedan s Rajca kući nosi „Zlatnu kosu“.

NAJBOLjI U SRBIJI

– Rajac kod Ljiga jedna je od najlepših u vencu znamenitih Valjevskih planina. Njegove prostrane livade obiluju planinskom travom, koju odavno više niko ručno ne kosi – kaže Ivanović. – Prvo takmičenje kosača bilo je još 1892. godine, kad i veliki narodni vašar, ali tek kasnije, sredinom šeste decenije prošlog veka, nastala je „Kosidba na Rajcu“, svojevremeno proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.