Grad Kultura Sport

ЧАЧАНСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ БИ СЛАВИО СЕДАМДЕСЕТ ПЕТИ РОЂЕНДАН

ИЗВОР: Удружење Чачана у Београду

Удружење Чачана у Београду нас подсећа да би данас, 15. септембра био 75. рођендан Чачанину Милуну Маровићу.

На данашњи дан пре 75 година, 15. септембра 1947. године, у Чачку је рођен Милун Маровић, геолог, редовни професор Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду и некадашњи репрезентативац СФРЈ у кошарци. Геологију је студирао на Рударско-геолошком факултету у Београду, где је дипломирао 1970. године, на смеру за регионалну геологију Геолошког одсека факултета. Магистрирао је 1976. године на смеру за геолошко картирање, а докторирао 1981. године, са темом из области тектонике. За асистента приправника је први пут изабран 1975. године. Прошао је кроз сва наставна звања, а за редовног професора изабран је 1993. године. У богатој и успешној наставничкој каријери предавао је, на основним и последипломским студијама: тектонику, неотектонику, геологију Југославије, геологију Србије, геологију Балканског полуострва. Маровићева научна и стручна активност била је усмерена на решавање проблема из неотектонике, сеизмотектонике, структурне геологије и регионалне геологије. Објавио је више од 120 научних радова, шест монографија домаћег и једну монографију међународног значаја. Био је добитник награде за развој регионалне геологије „Јован Жујовић“. Био је председник Савета Института за регионалну геологију и палеонтологију, управник Завода истог института и шеф катедре за динамичку геологију.

Фото: Удружење Чачана у Београду

      Као кошаркаш, Маровић је током читаве своје каријере играо је у београдском КК „Раднички“. Био је члан генерације која је освојила титулу првака Југославије 1973. године и национални куп 1976. године. За репрезентацију Југославије одиграо је 96 утакмица. Освојио је златну медаљу на Европском првенству у Барселони, 1973. године, и сребрну медаљу на Светском првенству у Порторику 1974. године. Био је председник Кошаркашког савеза Београда и члан Председништва Кошаркашког савеза СР Југославије. За спортску активност награђен је Октобарском наградом Београда, Мајском наградом Србије, Орденом Немање трећег реда.

      Маровић је преминуо је 19. октобра 2009. године у саобраћајној незгоди у Либији. За своје заслуге у науци и спорту сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. У мају 2016. године издата је књига написана од стране групе аутора под називом „Милун – Животне стазе Милуна Маровића. Од кошарке до тектонике.“

      Овом пригодном објавом желимо да подсетимо на нашег познатог суграђанина, господина Милуна Маровића, који је успео да достигне врхунске резултате како на научном, тако и у спортском пољу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.