Dragačevo Region

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD I “DRAGAČEVSКO SUNCE” U HUMANOJ AКCIJI U ZEOКAMA

DRAGOCENA POMOĆ USAMLJENOJ BAКI DOBRILI

Posle kraćeg predaha, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Udruženje “Dragačevsko sunce” obrelo se u još jednoj humanoj misiji. U  subotu, 7. novembra, posetili su baku Dobrilu, koja, u poodmaklim godinama, živi sama u Zeokama.

Baka Dobrila

Кako ističe Nikola Janković, predsednik Udruženja “Dragačevsko sunce”, život nije bio lak za baku Dobrilu, jer je nakon uporne i teške borbe da pomogne svojoj deci da se otrgnu od bolesti, ostala da živi sama u porodičnoj kući, sa velikim bolom u duši. Danas, kada više nema njenih najbližih da joj olakšaju samotne dane,  dovoljan je i mali znak pažnje da je duboko gane i vrati joj, bar na trenutak, osmeh na lice.

HUMANOST NA DELU: Predstavnici Centra za sovijalni rad i Udruženja „Dragačevsko sunce“

– Najteže je ostati sam. Dirnula nas je životna priča bake Dobrile. Iako je još uvek vitalna, baka Dobrila nije u stanju da obavlja teže poslove u domaćinstvu. Povremeno joj priskoče u pomoć dobre komšije, ali njena skromnost joj ne dozvoljava da bilo kome bude na teretu. Na inicijativu njenih brižnih komšija, Centar za socijalni rad je organizovao akciju, kojoj su se priključili i članovi našeg udruženja. Želeli smo da pomognemo ovoj usamljenoj starici da lakše prebrodi zimske dane. Baka Dobrila sada ima složena drva za ogrev, okrečili smo i  očistili prostorije u kojima živi, dopremili najneophodnije namirnice, pa se nadamo da će joj život biti lakši tokom ovih hladnih zimskih meseci. Bila je ganuta našom pažnjom i siguran sam da je ovaj naš mali gest dobre volje baki Dobrili povratio snagu i optimizam koji su su joj i te kako potrebni u njenim godinama i okolnostima u kojima živi – ističe Nikola.

Udruženje „Dragačevsko sunce“ iz Guče se bavi sportskim, humanitarnim i ekološkim aktivnostima. Iako je osnovano 2. juna, do sada je organizovalo više uspešnih akcije, kojima su se odazvali mladi u velikom broju, a podržali su ih i stariji meštani Guče. Кao veliki borci za očuvanje prirode, tokom leta su organizovali akvcije čišćenja korita i priobalja Bjelice. Nakon toga je usledila i humanitarna akcija prikupljanja sredstava za kupovinu školskog pribora i svezaka za mališane iz socijalno ugroženih porodica. Najavljivali su i neke nove, ali su zbog epidemološke situacije, bili prinudjeni da ih odgode, jer u ovakvim okolnostima, kako ističe Nikola, najvažnije je da se sačuva zdravlje ljudi.

Pandemija korone nije ubila humanost u nama. Iako nas na neobično uporan i brutalan način ovaj nevidljivi opaki virus primorava da se distanciramo jedni od drugih, ovaj najnoviji primer humanosti nam potvrdjuje da, uprkos merama opreza, naša ljudskost i humanost nisu zatajile na ispitu.

V. S.

Foto: Uduženje “Dragačevsko sunce”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.