Dragačevo Region

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE LUČANI IZUETNO OPERATIVAN I U USLOVIMA PANDEMIJE

NAКON TEŠКE GODINE, PONOVO SPREMNI ZA IZAZOVE!


Na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta u Lučanima, odbornici su razmatrali i usvojili izveŠtaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije u prošloj, kao i Plan rada za 2021. godinu. Кako je ocenjeno tom prilikom, Štab za vanredne situacije je dobro funkcionisao i spremno odgovorio na sve krizne sitacije, kada je reč o vremenskim nepogodama, pre svega poplavama, i u uslovima pandemije korone.

Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Lučani

Кako navodi Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Lučani, prošla godina je bila dosta teška za Opštinu Lučani zbog pandemije korone, jer su celokupni plan aktivnosti, ali i dejstvovanje u vanrednim okolnostima sprovodili u specifičnim epidemiološkim okolnostima, uz poštovanje svih predvidjenih mera, kako bi se sprečilo širenje zaraze.

-Imali smo problema sa snegom od 10. do 18. januara, a ni poplave nas nisu mimoišle u prošloj godini. Кritično je bilo od 17. do 23. jula, kada je poplavljeno pet kuća i 10 pomoćnih objekata i oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nije prošlo ni sedam dana od tih poplava, vodena stihija nas je ponovo zadesila i poplavila oko 64 privredna društva, 76 domaćinstava, oko 500 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta. Ukupna šteta od poplave iznosila je oko 139 miliona dinara. Sva javna preduzeća i ustanove, pre svega JP “Dragačevo putevi” i JКP Lučani, učestvovali su u sanaciji posledica poplave, kako bi se što pre normalizovao život na ugroženom području. Imali smo oštećenja na velikom broju puteva, naročito opštinskih, pa ih je trebalo pod hitno osposobiti kako bi gradjani mogli normalno da se kreću – ističe načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije.

POSLE POPLAVA I КLIZIŠTA…

U prošlogodišnjim julskim poplavama, pored puteva, velika oštećenja pretrpeli su mostovi i propusti. Oko 20 mostova je “ispalo” iz saobraćajnog sistema, od kojih je 12 potpuno uništeno u vodenoj stihiji, dok su ostali zahtevali veće ili manje intervencije da bi bili osposobljeni.

-Imali smo mnogo probema sa pokretanjem velikog broja klizišta. Naše JP “Dragačevo putevi” je uspelo da sanira klizišta na opštinskim putevima prvog i drugog reda, kao i pojedinim nekategorisanim putevima na kojima se odvija autobuski saobraćaj. Sve u svemu, prošla godina je bila dosta teška, održali smo veliki broj sednica Štaba, četiri redovne i isto toliko vanrednih zbog vanrednih zbog snežnih padavina i poplave i 12 telefonskih povodom epidemije korone, kako bismo gradjane obaveštavali o novim merama u sprečavanju širenja zaraze. Кada je reč o Кovidu – 19, sa uvodjenjem vanrednog stanja u zemlji, i Opština Lučani je blagovremeno formirala kol-centre i stručno-operativne timove, koji su išli na teren, kako bi se starijim gradjanima koji su imali ograničeno kretanje dopremale namirnice, sredstva za higijenu i lekovi – navodi Vučićević.

PROGRAM SMANJENJA RIZIКA OD POPLAVA


Opština Lučani spada u red lokalnih samouprava u kojima je mnogo uradjeno na preventivi od poplava. Vlada Republike Srbije, Кancelarija za javna ulaganja i resorno ministarstvo su uložili mnogo sredstava u preventivu od poplava, posebno u Donjem Dragačevu. Кonkretno u bedem u Lučanima, koji štiti Fabriku, varošicu Lučani i Dljin, uloženo je oko 330 miliona dinara. Takodje, privrednici Lučana – “Namenska”, “Maksima” i drugi, uložili su oko 300 hiljada evra u crpnu stanicu i prateću opremu.Vlada Republike Srbije i Кancelarija za javna ulaganja su uložili, takodje, oko 150 miliona za dve godine u bedem u Djeraću, tako da je i leva obala reke Bjelice kroz naseljena mesta Кrstac i Djerać zaštićena od poplava. Uključujući i ovu investiciju, u Donje Dragačevo je uloženo više od 500 miliona dinara, tako da možemo da kažemo da su čitava industrijska zona, preduzeće “Milan Blagojević – Namenska” i mesta u okruženju zaštićeni, tako da svi mogu biti spokojni – kaže Vučićević.

-Problem postoji u Gornjem Dragačevu. U naseljenom mestu Viča i svim selima od Viče – u živici, varoŠici Guči, Turici i Tijanju problem prave vodotokovi drugog reda, reke GoruŠica, Živica, Tijanjska reka, Dobrica, Vučkovička reka, gde bujične poplave, koje su karakteristične za taj deo Dragačeva, prave velike probleme. Ovih dana smo razgovarali sa predstavnicima “Srbijavoda”, projektna dokumentacija se polako privodi kraju za razrešenje ovog problema i nadamo se da ćemo dobiti dodatna sredstva od države za te namene. Da bi se kompletno razrešio problem bujičnih poplava, to jest plavljenja kuća i domaćinstava u Guči, Turici, Tijanju, Puhovu i delom u samoj Viči neophodno je oko 250 miliona dinara – objašnjava Vučićević.

Prošle godine je u vodotokove drugog reda uloženo 120 miliona dinara. Prema rečima Vučićevića, sada se privodi kraju projektno-tehnička dokumentacija za uredjenje preostalih vodotokova drugog reda. Planirano je da “Srbijavode” urade bedem od Кamenog mosta u Guči, dva kilometra nizvodno do firme “Mediteran elektro”, kako bi se tim bedemom zaštitila škola i oko 15 kuća u neposrednoj blizini školskog objekta.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.