Dragačevo

ČLANICE UDRUŽENJA SEOSKIH ŽENA DRAGAČEVA DOBITNICE MINI-GRANTOVA ZA UNAPREDJENJE PROIZVODNJE

PODRŠKA JAČANJU ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

U okviru projekta „Za poboljšanje položaja žena na selu“, članice Udruženja seoskih žena Dragačeva su dobile grantove u okviru kojih im je dodeljena pomoć za unapredjenje sopstvene proizvodnje. Podrška se sastojala od poljoprivrednog repromaterijala i opreme za obavljanje različitih delatnosti na seoskim imanjima. Mini-grantove za unapredjenje proizviodnje je dobilo 35 žena sa područja Guče i Trstenika. U okviru dodele mini-grantova organizovano je i predavanje na temu osnaživanja ženskog preduzetništva na selu.

Projekat traje devet meseci. Već u prvom mesecu realizacije ovog projekta 17 žena iz dragačevskog kraja je dobilo grantove u vrednosti od po 15.000 dinara. Ova dragocena podrška je uručena u opremi i poljoprivrednom repromaterijalu, u skladu sa iskazanim potrebama.

POMOĆ U OPREMI I REPROMATERIJALU

Svrha ovakvih projekata je nabavka neophodnih repromaterijala i orudja za obnovu poljoprivredne proizvodnje, seoskog turizma ili zanata kojima se žene dragačevskog kraja bave, rekla je za naš list predsednica Izvršnog odbora (IO) Udruženja seoskih žena Dragačeva Svetlana Jevremović:

-Neke od žena su tražile trimere i druge poljoprivredne alatke, šerpe za kuvanje džemova, ajvara, spravljanje sokova, flaše i tegle za pakovanje zimnice, šporete, šivaće mašine, tako da su im ove donacije dobro došle za obnovu i unapredjenje proizvodnje. U vremenu epidemije korone, žene u seoskim sredinama prolaze prilično loše, jer je smanjena potražnja za njihovim proizvodima, tako da im je svaka pomoć dobrodošla. Reakcije dobitnica grantova su bile odlične i to za nas predstavlja veliku satisfakciju za budući rad i osmišljavanje novih projekata, koji će uticati na ekonomsko osnaživanje seoskih žena, a samim tim i jačanje njihovih porodica, a samim tim i lokalne zajednice.

Kako navodi Svetlana Jevremović, Udruženje seoskih žena Dragačeva ima više zacrtanih programskih ciljeva, a to su: očuvanje narodne tradicije, socijalno-ekonomska podrška ženama, očuvanje porodice i porodičnih vrednosti, razvoj seoskog turizma, unapredjenje poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, to jest pospešivanje ženskog preduzetništva.

USKORO STIŽE I MAŠINA ZA CEDJENJE SOKOVA

Prema rečima Svetlane Jevremović, ove godine su radjena četiri projekta. Prvi od njih je u toku, a za drugi se očekuje da će uskoro biti potpisan ugovor na Zlatiboru, čime će Udruženje seoskih žena Dragačeva postati vlasnik mašine za preradu voća. Njena vrednost je 1.500 evra, a koristiće je 10 žena sa područja Dragačeva, koje se bave proizvodnjom sokova.

Inače, više od trideset žena u dragačevskim selima već imaju svoj proizvod. One se bore za svoje mesto na tržišu i obučavaju da budu još uspešnije u svom poslu.
V. S.

REČ-DVE O UDRUŽENJU

Na osnovu tradicije okupljanja i organizovanja u Dragačevu, u prvom redu Dragačevske zadruge žena „Rajka Borojević“ – prve i najstarije ženske zadruge u Srbiji, a u okviru projekta: „Seoske žene Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga su snaga zajednice“ Agencije Žene UN– Kancelarija u Srbiji, i poziva Economic Empowerment of Rural Women CFP, čiji su realizatori Ženski centar Užice, „Fenomena“ – Kraljevo i Ekološko društvo „Dragačevo“ – Guča, 7. marta prošle godine, osnovano je Udruženje seoskih žena Dragačeva.

Cilj osnivanja jednog ovakvog udruženja je uspostavljanje dobre komunikacije medju seoskim ženama i stvaranje uslova da zajedničkim angažovanjem uvećaju sopstvenu proizvodnju i poboljšaju plasman proizvoda. U dragačevskom kraju ima mnogo žena koje se bave proizvodnjom sira, sokova, neke prave kolače, pletu, šiju i slično, zbog čega je za njih izuzetno značajno ekonomsko osnaživanje. One žive u takvim sredinama, u kojima ima malo razumevanja za njihove potrebe. Da bi se ekonomski osnažile i osamostalile bilo im je neophodno udruženje koje može da pruži podršku svakoj dobroj inicijativi, bez obzira da li je reč o bilo kom vidu poljoprivredne proizvodnje, proizvodnji zimnice – sokova, džemova, slatkog, ajvara, seoskm turizamu ili ručnoj izradi odevnih predmeta – pletenju, vezu, tkanju…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.