Dragačevo

SKUPŠTINA OPŠTINE LUČANI USVOJILA REBALANS BUDŽETA

DODATNA SREDSTVA ZA PUTEVE I OPREMANJE SPORTSKE HALE

Odbornici Skupštine opštine Lučani su na svom najnovijem zasedanju posebnu pažnju posvetili razmatranju i usvajanju rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim su hteli da postignu maksimalno odgovoran odnos prema trošenju budžetskih sredstava nakon pandemije koja je bitno usporila privredune tokove i samim tim usporila operativni opštinski budžetski sistem.

Odbornici SO Lučani, fotografija sa najnovije sednice

Odbornici su doneli odluku da se troškovi u svim javnim preduzećima i Opštinskoj upravi smanje isključivo na osnovne, dok su potpuno ukinuti planirani troškovi za organizaciju Sabora trubača i drugih manifestacija u Opštini Lučani, jer su odložene sve manifestacije u 2020. godini zbog korona virusa. Ovom odlukom, odbornici su preusmerili dodatnih 15 miliona za asfaltiranje puteva, uz učešće građana po modelu „dva prema jedan“, kako bi se nastavila realizacija zacrtanog cilja da se što više putnih pravaca stavi pod asfalt, a što manje zasipa šutom. Takođe, ovim rebalansom je usmereno novih osam miliona za opremanje sportske hale u Lučanima koja se intenzivno privodi nameni, kao i dodatnih sedam miliona za projektovanje i uređenja opštinskih vodotokova prvog i drugog reda i za projektovanje uređenja reke Bjelice u Guči, nizvodno od Srednje škole. Preusmereno je i tri i po miliona dinara za završetak vodovoda u Lisicama, kao i milion i po dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za osnovne škole.

Odbornici su na ovoj sednici, između ostalog, doneli i odluku o putevima u Opštini Lučani kojom će u potpunosti zaštiti sve puteve koje su poslednjih godina asfaltirani. Naime, odlukom je definisano ograničenje nosivosti na 20 tona ukupne mase na opštinskim putevima drugog reda, kao i 15 tona na nekategorisanim putnim pravcima. Odluka je usledila zbog učestalog prisustva teških saobraćajnih mašina, koje intenzivno urušavaju i oštećuju puteve na teritoriji Opštine Lučani.

Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani

Predsednik opštine Milivoje Dolović je istakao da je Opština Lučani poslednjih godina, zajedno sa Republikom, značajno investirala u asvaltiranje brojnih putnih pravaca u cilju savremenijeg i funkcionalnijeg života građana i da se upravo zbog toga mora stati u zaštitu izgrađenih puteva koji godinama nisu rađeni.

U cilju zaštite životne sredine i efikasnijeg iznošenja smeća iz brojnih zaselaka opštine, odbornici su dopunili odluku o komunalnim uslugama, tako da će JKP „Komunalac“ iznositi smeće četiri puta mesečno iz svakog zaseoka, gde postoje tehnički uslovi prilaska. Za korisnike navedene usluge, kantu za smeće će obezbediti javno komunalno preduzeće.

Skupština je na svojoj sednici donela i odluku o završnom računu opštine Lučani za prethodnu godinu, u kojoj se navodi da se u budžet slio ukupno 671 milion, dok su novčani odlivi bili veći i iznosili 713 miliona dinara. Pojačani troškovi su usledili zbog brojnih poplava, otkupa zemlje za izgradnju nasipa i nadoknada za nastale štete, što je dovelo do konačnog deficita budžeta za 2019. godinu u vrednosti od 42 miliona, koji će biti pokriven sa prihodima stečenim u prethodnim godinama.

U nastavku sednice odbornici su razmatrali i izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine. Ukupni prihodi koji su u tom periodu ostvareni iznose 322 miliona dinara.
Skupština je usvojila i izveštaj o poslovanju JP „Rzav“ Arilje u prethodnoj godini, zatim izveštaj nezavisnog revizora o reviziji radovnih godišnjih finansijskih izveštaja ovog javnog preduzeća i dala saglasnost na odluku Upravnog odbora o pokriću gubitka u vrednosti od oko pet miliona iz neraspoređene dobiti iz ranijih godina.

Odbornici su usvojili i šestomesečni izveštaj o radu preduzeća „Rzav“ Arilje i izveštaj o radu JKP „Komunalac“ Lučani. Na sednici Skupštine, između ostalog, doneta je i odluka o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu, parcele broj 932/1 KO Guča u površini od 27 ari, radi proširenja gradskog groblja u naseljenom mestu Guča, budući da na navedenom groblju više nema mesta za sahranjivanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.