Dragačevo

U GUČI OSNOVANO UDRUŽENJE TRUBAČA SRBIJE

ZA OBNOVU NARODNOG TRUBAŠTVA

-Osnivačka skupština Udruženja trubača Srbije održana u porti crkve Svetog Arhangela Gavrila u Guči, na mestu gde je organizovan prvi Sabor trubača. – Aktivnosti Udruženja biće usredsredjene na obnovu, zaštitu i razvoj narodnog trubaštva, trubačke muzike u Srbiji i bolje organizovanje Dragačevskog sabora trubača

Moćni zvuci trube u prestonici trubaštva – Guči, koji su obeležili početak ove sedmice, predstavljali su uvod u osnivanje Udruženja trubača Srbije, koje ima zadatak da okupi sve trubače pod „istu kapu“. Sastali su se ovde stari majstori trube – Radojko Vitezović, Milovan Babić, Miloš Perišić, Dragan Jovanović Laf, Jovica Ajdarević, Slobodan Salijević i druga značajna imena, ali i mladi trubački asovi – Ivan Jovanović, Marko Trnavac, Dragan Pavlović, Nebojša Sejdić, Goran Ranković… Moćni zvuci trube odjeknuli su snažno i sve je izgledalo kao da je Sabor na trenutak ponovo oživeo, samo u odsustvu one neverovatne gužve, po kojoj je ova manifestacija bila uvek prepoznatljiva. U zemljanim loncima krčkao se svadbarski kupus, a prasići i jaganjci su se okretali na ražnju… Bila je to trubačka smotra u malom, koja je Dragačevcima, bar simbolično, nadomestila izostanak velike svetkovine posvećene trubaštvu, koja je zbog pandemije korona virusa ove godine otkazana.

Da podsetimo, Udruženje amaterskih trubačkih orkestara “Prva truba Dragačeva“ datira još od 14. septembra 1962. godine. Uz pomoć udruženja Kulturno-prosvetne zajednice Guče, osnovali su ga orkestari Desimira Perišića iz Goračića, Srećka Obradovića iz Rtiju, Dragana Jovanovića iz Dljina, Dragiše Kovačevića iz Graba, svi iz Dragačeva, kao i trubačkih sastava iz Požege – Radovana Babića iz Milićevog sela, Velimira Vučićevića iz Ježevice i Radojka Arnautovića iz Tubića u Kosjeriću. U avgustu 1982. godine, uz pomoć Kulturno – prosvetne zajednice Srbije, obnovljeno je pod nazivom Udruženje dragačevskih trubača u Guči, čiji su članovi bili trubački orkestri iz istočne, zapadne i južne Srbije, da bi polovinom ovog septembra dobilo konačnu formu i naziv. Osnivačka skupština Udruženja trubača Srbije održana je u porti crkve Svetog Arhangela Gavrila u Guči, na mestu gde je organizovan prvi Sabor trubača pre punih šest decenija.

Predsednik Inicijativnog odbora za obnovu organizacije trubača i osnivanje Udruženja trubača Srbije Dušan R. Ivanović iz Kulturno – prosvetne zajednice Dragačeva ističe da je ovo udruženje osnovano radi obnove, zaštite i razvoja narodnog trubaštva, trubačke muzike i trubačke umetnosti u Srbiji, zaštite autorskih i izvodjačkih prava trubača i pevača, pomoći u rešavanju penzijsko – socijalnog statusa trubača, u obezbedjivanju dozvola za slobodan rad, organizovanju Škole trube, boljem organizovanju predtakmičenja i Dragačevskog sabora trubača u Guči, očuvanju istorije i tradicije srpske narodne trube, predstavljanju trubača u javnosti i drugim pitanjima, značajnim za život i rad trubača.

-Osnivanjem Udruženja trubača Srbije obnavljamo tradiciju organizovanja trubača u Srbiji, započetu 1962. i 1982. godine. Trubači okupljeni u jedno udruženje biće zaštićeni i sami će moći da se bore da ostvare svoja prava – rekao je Dušan R. Ivanović.
V. S.

Kompletan tekst pročitajte u novom broju „Čačanskog glasa“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.