Društvo

ЦРВЕНИ КРСТ СРБИЈЕ ОРГАНИЗОВАО ЛЕТОВАЊЕ ЗА ДЕЦУ ИЗ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ ПОРОДИЦА

ИСТОВРЕМЕНО И ЕДУКАЦИЈА И ОДМОР

У сарадњи са Министарством за рад и социјална питања, Црвени крст Србије организовао је и ове године десетодневно летовање и опоровак за децу из социјално угрожених породица у свом одмаралишту у Баошићима. На црногорском приморју, у термину од 24. јула до 3. августа, летовало је око 200 деце узраста од пет до 15 година, од којих је 18 из Чачка, 16 из Лучана и 11 из Кнића.

Боравак у одмаралишту Црвеног крста је подразумевао комплетан пансион, тако са су деца имала одличне услове за одмор. За њих су свакодневно организоване едукативне радионице које су биле посвећене активностима Црвеног крста.

Васпитачице Снежана Спасојевић из Чачка и Биљана Ђурић из Лучана су имале веома тежак задатак да за планиране активности заинтересују сву децу која су летовала у овој тури, без обзира ком узрасту припадају, што није био нимало лако. Уз добру организацију и велико залагање, у томе су и успеле, па су се основци из Чачка, али и млади Лучанци, вратили у свој крај препуни лепих утисака са незаборавног летовања на црногорском приморју. За неке од њих је то било прво путовање на море, али и прилака да похађају различите радионице.

Организована су и бројна такмичења, као и одређени забавни садржаји који нису изостали ниједне вечери. Деца су се кроз радионице упознала са организацијом Црвеног крста и њеним основним принципима, стекла основна знања и вештине из Прве помоћи и сазнала много новог о хуманим вредностима, борби против трговине људима… Вечерњи сати су били резервисани за забаву – маскенбале, представе, квизове… Све у свему, једно незаборавно летовање.

Циљ организовања овог путовања је био превасходно да деца из породица које су стању социјалне потребе доживе ово летовање као одређени опоравак од свакодневних тегоба са којима се суочавају. Међу њима је било и добрих ђака, многи од њих су први пут видели море. Најдирљивије је то што већина њих живи са по једним родитељом или старатељом, па је, тим пре, организовање оваквих летовања изузетно добра пракса. Било је ту и деце која су летовања добила као награду по основу различитих конкурса које је Црвени крст Србије организовао. Имали смо и ситуацију да је из једне породице летовање добило и троје деце. Деца су имала лекарску и волонтерску помоћ, школу пливања и разне друге активности помоћу којих су могла да савладају вештине које до сада нису имала. Захваљујући ангажовању читавог тима људи, почев од васпитача, преко здравствених радника, кувара, спремачица, па све до волонтера Црвеног крста који су били истовремено и учитељи пливања и спасиоци, летовање је успешно реализовано  – рекла је мр Наташа Цвијовић, секретар чачанског Црвеног крста.

Захваљујући овом летовању, чачански Црвени крст је добио и пет кандидата за нове волонтере у категорији подмлатка, јер је за њих то била сјајна прилика да се добро едукују о значају волонтерског рада и правилима понашања.  

В. С.

ЗА ДОБРОДОШЛИЦУ И БЕСПЛАТАН СЛАДОЛЕД

На сваком месту се увек нађу хуманисти који живе за то да усреће што више људи, а посебно деце, којима је помоћ заједнице и те како потребна. И одмаралиште Црвеног крста у Баошићима има једног таквог, хуманог комшију – посластичара Миџија који има обичај да сваку нову туру деце почасти бесплатним сладоледом, јер, како каже, „нечије мало некоме може значити много“, а посебно када је реч о деци која се највише радују омиљним летњим посластицама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.