Društvo

CVETNI ARANŽMANI ANE MIROSAVIĆ

“UDAHNITE BUDUĆNOST, IZDAHNITE PROŠLOST”

Za našu sugrađanku Anu Mirosavić nije hrabar onaj ko se ne plaši, već ko se usudi da nastavi dalje, uprkos strahu. Poznato je da strah nema nikakvu moć, osim one koje mu sami damo, kao i da ćemo ga pobediti suočavajući se sa njim, odnosno, pretvarajući loše misli u dobre. Sudeći po njenim blagim rečima, unutrašnjem miru i toplom osmehu, ali i Aninim cvetnim aranžmanima, može se zaključiti da su joj misli pune dobrote, ljubavi, plemenitosti. Uprkos neizvesnosti i nedaćama koje nam život često donosi, smatra da snagu treba pronaći u sebi, otkriti skriveni talenat, posvetiti se hobiju koji nas čini srećnima. Ma koliko ih smatrali “malim stvarima”, hobiji su tu da ulepšaju dosadnu svakodnevicu i pruže poseban smisao životu. Anini ukrasni predmeti ulepšavaju mnoge enterijere, i kao i ona, bude optimizam, radost…

Ana Mirosavić je rođena u Boru, a odrasla je u Leskovcu, gde je završila osnovnu, srednju i Visoku poslovnu školu. U Čačak je došla pre 26 godina i osnovala porodicu. Weno osnovno zanimanje je ekonomista u turizmu i ugostiteljstvu, ali zbog nedostatka posla počela je da se bavi kreativnim radom. Izrada ukrasnih predmeta i cvetnih aranžmana je njen hobi, a nada se da će prerasti u ozbiljan posao. Nažalost, pre tri godine se suočila sa bolešću – karcinomom grlića materice.  

– Kad postanete svesni da ste onkološki bolesnik, borite se sa strahom, neizvesnošću, život vam se menja iz korena. Vreme sam provodila, uglavnom, kod kuće, ali nisam dozvolila da loše misli i dokolica ubiju mene, već ja njih. Prvi pokretač da se posvetim nekom hobiju bila je ideja moje ćerke Jovane, koja je želela da drugarici za rođendan pokloni nešto originalno. Tako su nastali moji prvi cvetni aranžmani. Priroda i cveće me uvek inspirišu i daju nove ideje. Za izradu ukrasnih predmeta najčešće koristim satenske trake i tkanine od kojih pravim ruže, a dodatke nabavljam u inostranstvu, mada ima dosta repro materijala i na našem tržištu. Posude za aranžmane pravim od drveta, lepkova, stiropora, uz pomoć supruga Gorana – priča Ana Mirosavić, koja se može pohvaliti i neizmernom podrškom sina Uroša.

Ukrasi naše sagovornice su različiti, unikatni, a najveći izazov za nju je bila izrada cvetnog drveta od jednog i po metra, kojim je ulepšala dom jedne porodice. Inače, aktivna je na društvenim mrežama, a Instagram i Fejsbuk stranicu “SEDONA FLOWER BOX” krase fotografije njenih jedinstvenih kreacija. Nedavno je, kao članica Udruženja “Naše drvo”, prvi put učestvovala na Sajmu “Kreacija i rukotvorina”, gde su bili izloženi njeni cvetni aranžmani.  

– Sajam je zbog aktuelne epidemiološke situacije organizovan na otvorenom prostoru, na Gradskoj plaži, što je bilo zanimljivo i za naše sugrađane. Smatram da bi trebalo češće da organizujemo ovakve manifestacije, jer mi, kreativci, nemamo drugu mogućnost za izlaganje rukotvorina. Takođe, verujem da bi za uspešno plasiranje naših proizvoda bilo dobro formirati zanatske zadruge, gde bi članovi mogli da izrađuju i prodaju svoje kreacije, a istovremeno i štite svoje interese – kaže Ana.

U budućem periodu bi volela da se više angažuje u oblasti marketinga i da pronađe svoje mesto na tržištu, kako bi njen hobi prerastao u posao, od koga može da se živi i uživa u radu.  

– Želim da skrenem pažnju ženama koje su imale, ili imaju zdravstveni problem, kao ja, da je veoma bitno da “ustanu” i pronađu u sebi snagu, otkriju neki talenat, posvete se hobiju. Važno je uvek, ponovo “ustati” i nastaviti dalje, napred, ne osvrćući se. Zbog bolesti, naš fizički rad može biti ograničen, ali ljubav i kreativnost uvek možemo da širimo. Udahnite budućnost, izdahnite prošlost – poruka je Ane Mirosavić.

Istina je da u životu ništa nije neizbežno i da je sve neizvesno. Ipak, naša sagovornica je “dokaz” da baš “malim stvarima” možemo kreirati svet oko sebe, učiniti život lepšim.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.