Društvo

Da li se uvodi karantin za tiruste koji se vraćaju u Srbiju?

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da „nije nemoguće“ da se uvede obavezna samoizolacija za građane koji se vraćaju iz inostranstva i dodao da se očekuje da će zbog pada broja zaraženih pojedine zemlje otvoriti granice za državljane Srbije.

Veliki broj građana Srbije nalazi se na letovanju u inostranstvu, a Kon je rekao da se već više od mesec dana raspravlja da li treba da se uvede karantin za njih kada se vrate u zemlju.

„Postoji taj racionalan pristup šta može da se sprovede, a šta ne može. Ono što ne može da se sprovede, onda je teško i uvoditi“, rekao je Kon ističući da neko, da bi bio u obaveznoj samoizolaciji, mora da dobije rešenje, a da bi obavezno testiranje dovelo do toga da se „zapuše laboratorije“.

Kon je zaključio da „nije nemoguće da se uvede i obavezna samoizolacija, ali se jednostavno teško može sprovesti“.

Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se građani opuštaju zbog pada broja registrovanih slučajeva korona virusa i da se, bez obzira na apele, i dalje se sasvim ne poštuju mere.

„Nemojte da čekamo da ponovo pocnu da se pune bolnice i povećava broj umrlih, pa da onda počnemo da sprovodimo mere, to smo već jednom videli“, upozorio je Kon.

Kon je ocenio da se epidemiološka situacija stabilizovala i da je trenutno niska aktivnost korona virusa, ali da je on stalno prisutan.

Sa druge strane, kako je naveo, beleži se porast akutnih respiratornih infekcija, kojih je u Beogradu prošle nedelje u odnosu na pretprošlu bilo za 70 odsto više.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.