Marketing Zdravstvo

Da li su antidekubitni dušeci kvalitetna pomoć prilikom bolovanja

Da li su antidekubitni dušeci kvalitetna pomoć prilikom bolovanja

Usled neadkvatne i smanjene fizičke aktivnosti i kretanja, sve češće se dešavaju povrede mišića, ali i prelomi kostiju. Kada se dese povrede ove vrste, primorani smo da određeni, neretko duži, period provedemo vezani za krevet. S obzirom da ogroman deo vremena provodimo u krevetu, naš fizički oporavak, ali i naše mentalno stanje zavisiće najviše od dušeka na kome spavamo. Zato u ovakvim situacijama antidekubitni dušek predstavlja idealnu opciju. 

Za razliku od običnih dušeka, antidekubitni dušek ima niz tehničkih pogodnosti koje omogućavaju adekvatno lečenje svakog pacijenta. Najznačajnije dejstvo antidekubitnog dušeka jeste njegovo preventivno dejstvo. Antidekubitni dušek pre svega služi da spreči nastanak rana i povreda usled dugog ležanja. Kurativno dejstvo ove vrste dušeka ogleda se u njegovoj sposobnosti da zaleči već nastale rane, ali i u popravljanju kvaliteta sna.

Kome su antidekubitni dušeci namenjeni?

Uopšteno, antidekubitni dušeci se upotrebljavaju u situacijama kada je izvesno da ćemo najveći deo vremena provoditi u krevetu. Uzrok tome može da bude priroda povrede ili bolesti koja je takva da onemogućava naše kretanje ili je uzrok oporavak nakon neke operacije. Tako, recimo oporavak posle operacije kuka može da potraje duži period i veći deo dana provodićemo u krevetu. Upravo je ovo dobar primer situacije u kojoj nam je potreban antidekubitni dušek. 

S obzirom da su nam neki pokreti i rotacije smanjeni tokom perioda oporavka, to će da utiče i na položaj tokom spavanja. U ovakvim situacijama najčešće se zauzima jedan položaj koji nam odgovara i ne menja se. Upravo ovo je problematično i ovo relativno brzo dovodi do stvaranja rana odnosno dekubitisa. 

Kako ne bi došlo do ovoga zapravo je potrebno da menjamo svoj položaj na svakih 30-45 minuta. Za ovo nam je najčešće potrebna pomoć drugog lica, odnosno nega 24/7. Dok alternative predstavlja upravo antidekubitni dušek, koji ljude oko vas oslobađa obaveza, a vama obezbeđuje nezavisnost u oporavku.

Antidekubitni dušek omogućava svim pacijentima da gotovo sami vode računa o svom stanju, budući da savremena tehnologija dušeka ne zahteva stalan medicinski nadzor i negu. Antidekubitni dušek ima stalne rotacije na 6 do 10 minuta koje se obavljaju automatski.

Način rada antidekubitnog dušeka

Antidekubitni dušeci rade po punjenja i pražnjenja takozvanih komora uz kompresor. Na A komorama pacjent leži, budući da su one u potpunosti napumpane, dok su B komore polunapumpane i na njima pacijent ne leži. Promenom ciklusa se vazduh premešta iz komore u komoru, na ovaj način se smanjuje i ravnomerno raspoređuje pritisak na celo telo, umesto na određene tačke. Promene se odvijaju se na 6 do 10 minuta. Time se ujedno postiže efekat masaže.

Antidekubitni dušeci se veoma lako montiraju i nije potrebna pomoć stručnog lica, već to možete i sami obaviti. Ceo proces montaže može da se završi za samo dvadesetak minuta, s obzitom da punjenje komora vazduhom traje 10-20 minuta. Kada se jednom postavi antidekubitni dušek nasatvlja da radi sam bez bilo kakvih podešavanja. 

Koje vrste antidekubitnih dušeka postoje?

Kod nas su najzastupljenija tri tipa antudekubitnih dušeka, saće tip, cevasti i statik tip. Svaki od ovih tipova ima svoje karakteristike, te se u skladu sa njima u primenjuju na različite načine, i u različitim situacijama.

Saće tip

Saće tip je najzastupljeniji tip antidekubitnih dušeka, a ujedno je i najtraženiji tip dušeka na našim prostorima. Uglavnom se on može videti u svim bolničkim ustanovama, kao i domovima za stare. Ovakvi tipovi dušeka su najčešće izrađeni od PVC medicinskog materijala, pa su otporni na vodu i urin. Sastoji se od redova u obliku jastučića, koji izgledom podsećaju na saće koje formiraju pčele, pa otuda njegov naziv. Nosivost ovog dušeka je od 110 do 130 kg. 

Cevasti tip 

Cevasti tip antidekubitnog dušeka namenjen je pre svega osobama veće kilaže, od 150 kg pa do 180 kg. Cevasti tip antidekubitnih dušeka se sastoji od tuba koje se pune vazduhom. I ovaj dušek takođe nalazi svoju upotrebnu svrhu kao preventivan, sprečavajući nasatnak rana, ali i kao dušek koji će da zaleči već nasatle rane.

Statik tip 

Statik tip je vrsta dušeka koji je izrađen od memorijske pene. Statik tip dušeka ne poseduje kompresor, te omogućava statičku podlogu. Ovaj tip dušeka se preporučuje osobama koje pate od glavobolje, nemirnog sna, ukočenosti u vratu i leđima, kao i osobama koje se bude sa bolovima od ukočenosti u celom telu. Kada je reč o prevenciji i lečenju dekubitisa ovaj dušek je manje efikasan od pomenutih.
Zajedničko za sve vrste dušeka jeste da poboljšavaju kvalitet oporavka pacijenta, ali takođe mogu ih koristiti i ljudi bez pominjanih tegoba koji jednostavno žele da poprave kvalitet sna i oporavka od svakodnevnih aktivnosti, s obzirom da naizmenična punjenja tokom čitavog procesa obezbeđuju osećaj masaže. Ukratko, za upotrebu antidekubitnih dušeka ne postoji ograničenje u pogledu godina ili opšteg zdravstvenog stanja. Mogu ih koristiti odrasli i deca, pacijenti, ali i zdrave osobe.

PR tekst

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.