Društvo Kultura

ДАНАС ЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

ДАНАС СЕ ОСВЕШТАВА И ПРВИ ПУТ ПРОБА ГРОЖЂЕ

ИЗВОР: РТС

Данас, 19. августа Српска православна црква и њени верници обележавају Преображење Господње. Празник је посвећен тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост.

Према народном предању, почињу да се преображавају и гора и вода, најављујући скору јесен. У православљу се убраја у 12 великих Христових празника.

Фото: Милица Матовић

Преображење је посвећено Христовом преображењу на гори Тавор, када је најављено страдање и слава сина божијег. Једнога дана, треће године проповеди на земљи, Исус на молитву поведе апостоле Петра, Јакова и Јована на гору Тавор.

ПРЕОБРАЖАВА СЕ И ГОРА И ВОДА

Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба. Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина.

У народу се слави Преображење као прелаз из летњег у зимски период, кад ваздух и вода постају хладнији, лишће почиње да жути и све у природи што је до тада бујало полако вене.

Фото: Милица Матовић

Већ око Преображења пролазе несносне врућине и време постаје хладније, нарочито ноћу. Због те промене у природи настала је у народу изрека: „Преображење је, преображава се и гора и вода“.

Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама.

ШТА ДАНАС НЕ ТРЕБА РАДИТИ

Према веровању, на овај дан се не ради, такође, на овај дан не треба преко дана спавати, јер ко тада одспава, преобразиће се, па ће целе године бити дремљив.

Није добро ни да неко плаче јер ће плакати целе године, а ни да људи цео дан проведу у кафани – да им не пређе у навику и да не постану распикуће. Али оно што обавезно треба учинити јесте да први пут пробате грожђе.

На овај дан се строго пости, а у шумадијским селима је обичај да се причешћују у цркви.

Црквени вашари с народним весељем одржавају се широм Србије.

Верује се да ако је на овај дан лепо време, следеће године неће бити добра летина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.